Smakosze.pl Przepisy Znalazłem nowy patent na gołąbki, wyszły 100 razy lepiej od zwykłych. Już nigdy nie zrobię ich inaczej
youtube.com/@obzarciuch

Znalazłem nowy patent na gołąbki, wyszły 100 razy lepiej od zwykłych. Już nigdy nie zrobię ich inaczej

13 stycznia 2024

Domowe gołąbki to jeden ze szlagierów wśród niedzielnych obiadów. Ten przepis traktuje je nieco inaczej niż inne. Stają się dzięki niemu jakby zupełnie innym daniem, choć wciąż bliskim tradycyjnej kuchni polskiej.

Gołąbki bez gotowania

Podczas gdy gołąbki kojarzą się przeważnie z daniem gotowanym, nic nie stoi na przeszkodzie, by to zmienić. Metoda, którą prezentujemy, czyni z nich danie bliskie tradycyjnym kotletom. Dzieje się tak dzięki pomysłowi, by gołąbki po przygotowaniu podsmażyć.

„Zawinięcie” ryżowo-mięsnego farszu w dodatkową warstwę złocistej panierki to kulinarny eksperyment . Wychodzi jednak rewelacyjnie. Kapusta zyskuje na smaku dzięki panierce z bułki tartej. W dalszym ciągu jednak są to panierowane gołąbki, a nie zwykłe kotlety mielone. Dzięki temu nasze danie zawiera więcej warzyw i jest mniej mięsne.

zawijanie gołąbków
youtube.com/@obzarciuch
Obieram pomarańcze, układam w foremce i zalewam ciastem. Ten deser smakuje bosko, robię go w 10 minut

Nowy sposób na gołąbki

Oczywiście samo smażenie nie wystarczy , by mięso wewnątrz gołąbka było gotowe do jedzenia. Dlatego trzeba wcześniej dodatkowo je przygotować. Podobny przepis pokazał youtube'owy kanał Obżarciuch, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Składniki

  • 12 liści kapusty
  • 0,5 kg ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4-5 jajek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • majeranek

Przygotowanie panierowanych gołąbków

Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy do przestudzenia . Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na gorący olej, by się zeszkliła. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy mięso mielone.

Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy je do przestudzonego ryżu, wbijamy jedno jajko i mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w zblanszowane liście kapusty , formując tradycyjne gołąbki.

W głębokim naczyniu roztrzepujemy jajka dodając sól i pieprz. Dokładnie zamaczamy gołąbki w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron, aż gołąbki staną się złociste . Serwujemy od razu.

Sprawdź też sposób na placki ziemniaczane rozpadające się na patelni i zmierz się z naszym quizem z wiedzy o słodkościach .

smażenie mięsa
youtube.com/@obzarciuch
Biorę to co znajdę w kuchni, kroję i wrzucam do brytfanki. Ta zapiekanka starcza nawet na kilka dni
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję bułek w sklepie. Są chrupiące i mięciutkie, lepsze niż z piekarni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy