Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Niestety wszystko przez ten błąd
Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Złociste, chrupiące i apetyczne są szczególnie pożądane. Jednak zdarza się, że placki ziemniaczane rozpadają się na patelni. Wyjaśniamy, dlaczego do tego dochodzi.
Placki ziemniaczane czarują smakiem
Placki ziemniaczane należą do jednych z najbardziej lubianych dań w kuchni polskiej. Lubimy ich smak, chrupkość i złocisty kolor. Jadamy je z rozmaitymi dodatkami. Smakują wybornie z kwaśną śmietaną, dodatkiem sosów i mięs. Niektórzy nawet jedzą je na słodko.
Placki ziemniaczane są pysznym pomysłem na tani obiad. Zrobimy je w prosty sposób. Jednak podczas smażenia może wystąpić pewien problem. Co zrobić, gdy placki rozpadają się na patelni? Tak dzieje się przez ten jeden błąd.
Zimą zawsze gotuję tę zupę. Syci bardziej niż drugie danie i cudownie rozgrzewa, robię ją w pół godzinyDlaczego placki ziemniaczane rozpadają się?
Z tym problemem zazwyczaj mają do czynienia osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni. Robią placki ziemniaczane, jednak te już podczas smażenia zaczynają sprawiać kulinarne kłopoty. Okazuje się, że placki rozpadają się. Przyczyną tego jest zbyt rzadkie ciasto. Dlatego warto dosypać trochę mąki, by nabrały lepszej konsystencji.
Można użyć mąki pszennej lub ziemniaczanej. Ważne jest też, by starte ziemniaki porządnie odcisnąć, zanim dodamy do nich jajka, mąkę i przyprawy. Te zabiegi sprawią, że placki będą miały bardziej ścisłą konsystencję i nie rozpadną się podczas smażenia. Wyjdą smaczne, chrupiące, czyli takie, na jakich nam zależy.
Sposoby na apetyczne placki ziemniaczane
Do robienia placków ziemniaczanych powinniśmy użyć ziemniaków kleistych. Warto je zetrzeć na tarce o średnich oczkach, bo masa wyjdzie bardziej spoista. Nie trzeba użyć wówczas więcej mąki. Zazwyczaj na pół kilograma ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki. Niektórzy do masy dolewają 2 łyżki spirytusu, by placki ziemniaczane nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
Odrobina marchewki zapewni im piękny, złoty kolor. Warto pamiętać, że ziemniaki mają tendencję do ciemnienia. Musimy je smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Jednak placki ziemniaczane nie powinny w niej pływać. Powinno być go tylko tyle, by nasze danie nie przypaliło się. Pisaliśmy o tym, jak zrobić placki z ziemniaków, z którymi jest niedużo roboty. Podawaliśmy też przepis na pyszne zapiekanki, jak z PRL-u.
Źródło: beszamel.se.pl, gotujmy.pl