Smakosze.pl Produkty Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba
Fot. Canva/RDNE Stock project

Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba

12 marca 2024

Jakie trendy kulinarne zdominują 2024 roku? Co będzie modne i warte spróbowania? Trendy kulinarne sprecyzowali eksperci z tej dziedziny. Jeden z trendów może zaskoczyć i nie każdemu smakoszowi się spodoba.

Pikantne smaki i dobry humor w kuchni

Światowi specjaliści są zdania, że produktem, po który warto sięgnąć, są papryczki, a dokładnie kalabryjskie chili. Mają średnią ostrość i nie pozbawią nas tchu. Jednak są dużo ostrzejsze od jalapeno i niemal tak samo ostre jak pieprz cayenne. Warto ich używać nie tylko do potraw kuchni włoskiej. Trendem, na który zwracają uwagę eksperci, jest kuchnia, która zapewnia dobre samopoczucie i taki sam humor.

Ten gwarantuje czekolada, kofeina i zdrowe przekąski. Wybiera je zamiast posiłków aż 70 procent Millenialsów. Dlatego zdrowe przekąski, takie jak: orzechy, mieszanki trailowe i nasiona stają się liderami na globalnym rynku. Żywność ma poprawiać nastrój, a jedzenie sprawiać przyjemność. Takie produkty jak migdały, nasiona chia, tłuste ryby i zielone warzywa gwarantują szczęście podczas jedzenia.

warzywa
Fot. Canva/Diana Gavrylova
Ta sałatka smakuje mi 100 razy bardziej od jarzynowej. Podziękujesz za ten przepis
Biedronka rozdaje co drugi produkt za darmo. Tak tanio jeszcze nie było

Czas pro i prebiotyków nadszedł

Zdrowy mikrobiom jelitowy to hasło, które zyskuje na popularności. Zapobiega on chorobom, podnosi odporność i nawet reguluje pracę mózgu . Probiotyki i żywe szczepy bakterii sprzedają się najlepiej na świecie. W tym roku modne, ale też zdrowe jest jedzenie jogurtów, kefirów i picie maślanek. Warto postawić na kiszonki, produkty fermentowane, ale też sięgnąć po karczochy, szparagi, ziemniaki, pomidory.

Rok 2024 to też fuzja nieoczywistych smaków. Sushi-pizza? Ramen-burger? Teraz je się takie potrawy! Światowi szefowie kuchnie zestawiają ze sobą smaki i produkty, które do tej pory nie były łączone. Nowy trend może być pomysłem na odświeżenie tradycyjnych smaków i dodania im nutki nowości. Czy będzie smacznie? Spróbujcie sami.

Polacy rezygnują ze schabowego

Dominującym trendem będzie ten, który może zszokować niektórych smakoszy . Według danych z raportu “Talerz przyszłości” i Interdyscyplinarne Centrum Analiz, aż 60% Polaków chce postawić na produkty organiczne. To oznacza rezygnację z jedzenia mięsa, a wybieranie dań roślinnych . Taka zmiana jest podyktowana dbaniem o układ trawienny, odporność i dobry nastrój.

Rezygnacja z produktów zwierzęcych, ale też tych pełnych cukru i laktozy, ma poprawić jakość snu, wpłynąć na zdrową skórę i wspierać aktywności sportowe . Czy soplówka jeżowata, ksylitol, wodorosty, algi, zastąpią schabowe i golonkę? Wielu Polaków deklaruje wprowadzenie takich zmian. Pisaliśmy o błędzie, który powoduje, że żurek wychodzi mdły. Polecaliśmy przepis na pierogi z podwójnym nadzieniem z Podkarpacia.

wodorosty
Fot. Canva/ma-no

Źródło: unileverfoodsolutions.pl, gastrro.pl

W tym roku na Wielkanoc podam takie ciasto. Jest przepyszne i zawsze się udaje
Biedronka idzie na całość, do końca marca aż 360 produktów taniej. W sklepie szukaj tego oznaczenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy