W tym roku na Wielkanoc podam takie ciasto. Jest przepyszne i zawsze się udaje
Ciasto na Wielkanoc powinno być nie tylko pyszne, ale też efektowne. Dlatego upiekę takie obok, którego trudno przejść obojętnie. Puszyste, pełne kremu i składnika, który wielu smakoszom kojarzy się z dzieciństwem. Czy już wiesz, co ma w sobie to ciasto?
Ciasto, które zawsze się udaje
Wielkanoc coraz bliżej, a ja już wiem, co upiekę z okazji świąt. Zrobię puszyste ciasto z kremem, masą krówkową i produktem, którym zajadałam się, gdy byłam dzieckiem. Mowa o ryżu preparowanym, który jest leciutki i pyszny. Dodam go do ciasta wielkanocnego.
Wypiek zawsze się udaje, znakomicie wyrasta i jest niesamowicie puszysty. Do tego krem, który po prostu rozpływa się w ustach. Przepis polecam każdemu łasuchowi. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletówJak zrobić ciasto na Wielkanoc, które zawsze się udaje?
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na warstwę ryżową:
- 90 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy krówkowej
Składniki na krem:
- 1 ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń
- 200 g masła
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek ze szczyptą soli. Wlej mleko, śmietanę, wsyp cukier i kakao. Składniki zmiksuj, wlej roztopione masło i porcjami wsyp mąkę. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Wlej ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Pora na przygotowanie kremu. Gotuj szklankę mleka w rondelku, a w połowie szklanki rozprowadź budyń. Masę krówkową przełóż do miski i dodaj ryż preparowany. Budyń wymieszany z mlekiem wlej do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, dodaj do niej cukier i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.
Ciasto najlepsze na Wielkanoc
Ciasto kakaowe po upieczeniu i ostudzeniu przekrój na dwie części. Masło utrzyj i stopniowo dodawaj zimny budyń. Składniki utrzyj na puszystą masę. Posmaruj nią jedną część kakaowego spodu i wsyp niedużo preparowanego ryżu z masą krówkową. Drugą część ciasta kakaowego posmaruj kremem i przykryj ciasto w formie.
Wierzch ciast posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu ciasto jest już gotowe do podania. Zachwyci każdego łasucha nie tylko podczas świąt Wielkiej Nocy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić przysmak z ziemniaków i jajka. Podawaliśmy też przepis na ciasto, które wygląda jak milion dolarów.