Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut
Napoleonka lub inaczej kremówka, jest ciastem kochanym przez miliony Polaków. Dla tych, którzy nie chcą kupować gotowej wersji, mamy banalny przepis. Zrobisz je w kilka chwil i nawet nie użyjesz piekarnika.
Napoleonka na krakersach ma w sobie jedną ogromną zaletę. Słodki krem kontrastuje ze słonymi krakersami, dlatego smak ciasta jeszcze bardziej zostaje uwypuklony.
Przygotowanie całego ciasta zajmuje niewiele czasu, choć oczywiście trzeba zaczekać, aż masa budyniowa stężeje. Zalecamy użycie ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, aby poprawić smak kremu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresową napoleonkę
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
-
1 l mleka
-
210 g masła
-
3/4 szklanki cukru
-
2 opakowania cukru wanilinowego
-
4 żółtka
-
1 szklanka mąki
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
250 krakersów
-
cukier puder
Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do rondelka wlej 500 ml mleka. Dodaj do niego mąkę, proszek budyniowy oraz żółtka. Wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. W osobnym rondelku umieść drugą połowę mleka.
Do drugiego rondla wsyp cukry oraz dodaj masło. Doprowadź mieszankę do wrzenia i wlej surowy budyń. Energicznie mieszaj, aż masa stanie się wyjątkowo gęsta.
Na dnie formy ułóż warstwę krakersów i zalej je kremem. Wygładź warstwę budyniu i połóż na jego wierzchu kolejną warstwę krakersów. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.
Źródło: Screen z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: obzarciuch.pl