Zostały Ci resztki ciast po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest genialny patent na ich wykorzystanie
Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.
Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.
Przepis na wyśmienite ciasto z resztek innych ciast
Składniki na masę:
-
ok. 1 kg resztek ciast
-
1 słoiczek owocowej marmolady
-
1-2 łyżki naturalnego kakao
-
4-5 łyżek słodzonego kakao
-
2 łyżki wiórków kokosowych
-
1 szklanka mieszanki bakaliowej
-
1/2 szklanki mleka
-
1/2 kostki masła
-
kilka kropel aromatu rumowego
-
2-3 łyżki czekoladowego kremu na kanapki
Składniki na polewę:
-
4 łyżki mleka
-
4 łyżki cukru pudru
-
4 łyżki kakao
-
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
-
1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)
Jak zrobić pomysłowe ciasto bajaderkowe?
Resztki ciasta pokrusz i wsyp do dużej miski . Dodaj marmoladę, mieszankę bakaliową i wiórki kokosowe. Dołóż też krem czekoladowy, roztopione i ostudzone masło oraz oba rodzaje kakao . Wszystkie składniki starannie wymieszaj, dolewając do nich stopniowo mleko tak, aby uzyskać gęstą i kleistą masę .
Formę do pieczenia wyłóż papierem . Na spodzie ułóż warstwę maślanych herbatników . Następnie na ciasteczkach rozsmaruj równomiernie przygotowaną masę bajaderkową i włóż całość do lodówki na ok. 45-60 minut .
W międzyczasie przygotuj polewę do ciasta . Mleko wraz z cukrem pudrem włóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuśc i. Zdejmij polewę z ognia i dosyp do niej przesiane kakao . Całość wymieszaj i odstaw na bok, aż polewa zrobi się gęsta .
Schłodzone ciasto polej kakaową polewą . Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi . Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aż całość stężeje a wszystkie smaki dobrze się połączą . Po tym czasie deser gotowy jest do podania . Wielbicielom słodyczy polecamy sprawdzony przepis siostry Anastazji na ciasto z kokosem . Orzechowiec bez pieczenia zasmakuje absolutnie każdemu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
-
Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama