Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.
Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?
Przepis na wyśmienitą jajecznicę z suszonymi grzybami
Składniki:
-
3 jajka
-
3-4 suszone grzyby
-
sól i pieprz do smaku
-
szczypiorek do dekoracji
Jak usmażyć aromatyczną jajecznicę z suszonymi grzybami?
Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej przegotowanej wody . Odstaw je na ok 20-30 minut, aż lekko zmiękną. Następnie drobno je posiekaj .
Wodę z moczenia suszonych grzybów wlej na patelnię . Podduś na niej grzyby do momentu, aż całość lekko zgęstnieje . Wywar od czasu do czasu przemieszaj .
W osobnej miseczce rozkłóć jajka . Dopraw je za pomocą soli i pieprzu . Następnie wlej je na patelnię z suszonymi grzybami i smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną . Gotową jajecznicę podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem . Doskonałą jajecznicę zrobisz również z dodatkiem pieczarek . Pyszną alternatywą dla jajecznicy jest ta smakowita pasta kanapkowa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać
-
Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama