Pyszna jajecznica z dodatkiem pieczarek. Cudowny pomysł na sycące śniadanie
Smaczna jajecznica powinna być wystarczająco dobrze ścięta i aromatyczna. Dodatek duszonych pieczarek doskonale poprawi konsystencję i smak śniadaniowej potrawy. Podczas smażenia w waszym domu pojawi się piękny zapach. Takiemu posiłkowi nikt się nie oprze.
Jeśli klasyczna, puszysta jajecznica ze szczypiorkiem wam się znudziła, wersja z duszonymi pieczarkami może wam się spodobać. Jest aromatyczna, ma ciekawą teksturę i bogaty smak. Jeśli dodacie czosnek, będzie wyrazista i lekko pikantna. Pomoże idealnie rozpocząć dzień.
Przepis na znakomitą jajecznicę z pieczarkami
Składniki na 2 porcje:
4 duże jaja
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
100-150 g drobnych pieczarek
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami? Przepis jest bardzo prosty
Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszczu i szklimy na niej warzywo. Gdy nieco zmięknie, wrzucamy pieczarki.
Smażymy na średnim ogniu, aż znacznie się zredukują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Wbijamy jaja. Najlepiej dodawać je po zdjęciu patelni z ognia, każde początkowo umieszczając w miseczce.
W ten sposób nie ryzykujemy ani spalenia dania, ani wrzucenia zepsutego jaja. Smażymy do ścięcia. Jajecznicę z pieczarkami doprawiamy solą oraz pieprzem bezpośrednio przed podaniem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śniadaniowe przysmaki. Szczególnie polecamy pieczoną owsiankę z jabłkami i cynamonem. Być może skuszą was też sycące placuszki na bazie dojrzałych bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę
Fatalny błąd i pieczarki natychmiast się psują. Tak łatwo go uniknąć