Smakosze.pl Przepisy Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka
Fot. Canva/octra

Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka

4 sierpnia 2024

Domowa kiszona kapusta ma wyjątkowy smak i jest bardzo zdrowa. Jednak jak ją zrobić, by nie była gorzka? Pewna czynność i czas mają tu kluczowe znaczenie. Zdradzamy tajniki na przygotowanie pysznej kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta najlepsza i najzdrowsza

Kiszona kapusta jest pysznym dodatkiem do obiadu, składnikiem bigosu i kapuśniaku. Najlepsza kiszona kapusta to ta domowa . Niepowtarzalny smak i dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia to cechy, które wyróżniają kiszoną kapustę. Jej jedzenie pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wątrobę.

Wiele osób samodzielnie kisi kapustę. Niestety zdarza się, że po ukiszeniu ma ona gorzki smak. Czy można temu zapobiec? Tak, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad . Efekt będzie znakomity. Kiszona kapusta pełna smaku zachwyci każdego.

kiszona kapusta
Fot. Canva/Ockra
Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Do kiszenia używamy białej kapusty . Kapustę ukisić możemy w słoikach. To dobry sposób dla osób, które nie mają chłodnej piwniczki . Tak ukiszoną kapustę trzymamy w lodówce i jemy na bieżąco. Jeśli dysponujemy zimną piwnicą, to kapustę warto kisić w drewnianej beczce lub kamionkowym naczyniu.

Do kiszenia używamy soli kamiennej himalajskiej. Do kapusty można dodać też kilka marchewek . Pasują do niej też ziarna gorczyca, kminek, koperek, liść laurowy i ziele angielskie. Jednak jak zrobić kiszoną kapustę , by nie była gorzka ? Jedna zasada ma kluczowe znaczenie.

Kiszona kapusta nie będzie gorzka

Na 4 dni przed szatkowaniem kapusty należy umieścić główkę kapusty w ciemnym pomieszczeniu . Temperatura w nim powinna wynosić około 15 stopni Celsjusza. Po upływie 4 dni kapustę można już poszatkować. Dzięki braku światła w warzywie zanika chlorofil i związki siarki.

To właśnie one są odpowiedzialne za niezbyt przyjemny zapach kapusty i gorzki smak. Dlatego warto zastosować ten zabieg przed szatkowaniem kapusty . Dzięki temu gorzki smak odejdzie w niepamięć. Pisaliśmy o tym, jakich produktów nie warto jeść na śniadanie. Podawaliśmy przepis na smaczne kotlety z cukinii.

kiszona kapusta
Fot. Canva/daffodilred

Źródło: aniagotuje.pl

Kroję pomidory i wkładam do słoików. Zimą wszyscy mi za to dziękują
Zapomnij o garnku z wodą. Kapustę na gołąbki najszybciej sparzysz w inny sposób
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy