Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem
Placki z cukinii to dobrze znana nam przekąska. Jednak w tym przepisie zmienia się w coś więcej. Dzięki dodatkowi czerstwego pieczywa otrzymujemy pełnoprawne cukiniowe kotlety.
Cukinia z chlebem
Czerstwy chleb jest częstym bohaterem kuchni ludowej. Stanowi bazę zup, zagęszcza sosy, spaja mięsa. Chętnie witamy go w tej roli, bo zawsze trudno uchwycić z góry, ile chleba zużyjemy i ile kupić lub upiec.
Jednak największą zaletą tego przepisu nie jest to, że jest sposobem na zużycie czerstwego pieczywa. Po prostu zmienia on zwykłe placuszki z cukinii – lekką letnią przekąskę idealną na popołudnie lub śniadanie – w podstawę warzywnego obiadu z prawdziwego zdarzenia.
Strzelczyk wziął całego kurczaka i nadział na słoik. Każdy powinien tego spróbowaćKotlety z cukinii
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Warto pamiętać, że pod wpływem soli cukinia wypuści dużo wody. Autor radzi, by w takiej sytuacji dodać nieco mąki, by zagęścić kotlety. Można też po prostu odcisnąć wodę jeszcze zanim dodamy do kotletów czerstwe pieczywo.
Składniki
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Ok. 300 g czerstwego chleba
- Sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia
Placuszki cukiniowe
Obraną cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych okach. Składniki solimy i mieszamy w misce, a następnie odstawiamy na kilka minut. Kiedy wypuszczą wodę, odciskamy je na sitku.
Do miski dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Czerstwy chleb lub bułkę, porwaną w kawałki, dodajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy. Pieczywo nasiąknie wilgocią z warzyw i pozwoli łatwiej wyrobić się w drobną masę. Przed pomieszaniem dodajemy jeszcze przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Formujemy placki wielkości kotletów mielonych. Smażymy z obu stron, aż będą złociste.
Wypróbuj też przepis na zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość pomidorów.