Zrób przed posadzeniem cebuli w październiku. Wiosną zbierzesz wielkie główki
Bez cebuli trudno wyobrazić sobie kuchnie i gotowanie. Jeśli sadzisz cebule na działce, to teraz przed posadzeniem zrób z nią jedną rzecz. Efekty na wiosnę przejdą najśmielsze oczekiwania.
Jedz cebulę na zdrowie
Cebula dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie dietę i gotowanie . Cebula pełna jest witamin: B, C, E, A i K. Jedzenie tego warzywa wzmacnia odporność i pomaga złagodzić skutki przeziębienia. Łagodzi ból i zapalenie gardła oraz niweluje stany zapalne w organizmie.
Warto cebulę włączyć do diety i dodawać ją do rozmaitych dań. Wiadomo, że cebula z własnej działki lub ogródka jest najlepsza . Wiemy, co jemy, dlatego zadbajmy o obfite plony. Jeśli sadzimy cebulę, to najpierw zróbmy jedną rzecz . Wiosną zbierzemy wielkie główki cebuli .
Sadzenie cebuli bez tajemnic
Cebulę możemy sadzić jesienią, a plony zbierzemy na wiosnę. Przed zimą cebula wypuści korzenie i przetrwa mrozy . Wielu ogrodników jest zdania, że jesienna cebula jest bardziej odporna na choroby i rośnie dużo większa. Jeśli chcemy zebrać obfite plony, to przed sadzeniem musimy zaserwować cebulkom pewną kąpiel.
Zrobimy ją z serwatki. Cebuli zanurzamy w płynie i moczymy w nim około 30 minut. Serwatka doskonale wpływa na dymkę, bo zwiększa jej odporność na choroby . Płyn uodparnia też warzywo na niskie temperatury. Oprócz tego magnez, wapń, potas, fosfor wnikają do cebuli . To sprawia, że warzywo wyrasta większe i bardziej dorodne niż zwykle.
Warunki najlepsze do sadzenia cebuli
Najlepsza ziemia do sadzenia cebuli jest żyzna i o kwaśnym lub obojętnym pH. Ziemia powinna być oczyszczona z chwastów i kamieni . Przekopujemy ją i spulchniamy. Warto, by ziemia była też wilgotna i nawożona obornikiem. Cebula robi miejsca nasłonecznione i dobrze rośnie w miejscach, gdzie wcześniej rosły pomidory lub papryka.
Gdy wymoczyliśmy już cebuli w serwatce, musimy przygotować rowki. Cebulki wsadzamy dość głęboko i zachowujemy odstęp około 20 cm między cebulkami . Potem dokładnie przykrywamy ją ziemią, ściółką, korą, a nawet słomą i pociętym kartonem. To pozwoli zatrzymać wilgoć i ochronić cebuli przed niskimi temperaturami. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć kotlety z ryżu i marchewki. Informowaliśmy o kontrolach warzyw i owoców w Broniszach.
Źródło: przyslijprzepis.pl