Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłody
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.10.2024 10:22

Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłody

kwaśnica
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Smakuje, że palce lizać i syci jak żadna inna. Każdy głodomór od stołu odejdzie najedzony. Kwaśnica na żeberkach od Strzelczyka to hit tej jesieni.

Jesienne zupa od Tomasza Strzelczyka

Co ugotować, gdy za oknem chłód? Jesienią najlepiej będzie smakować zupa, która rozgrzeje, nasyci i zapewni wspaniały smak. Warto sięgnąć po przepis od Tomasza Strzelczyka. Popularny kucharz gotuje kwaśnicę na żeberkach. Zupa zapewnia swojski smak i jest pożywna.

Przepis na kwaśnicę na żeberkach od Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. Zupa na jesienne chłody zaspokoi głód. Pełna jest mięsa, warzyw i znakomitego smaku. Ugotuj ją z przepisu lubianego kucharza i rozgrzej się jesienią. 

kwaśnica
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zmiana w ustawie o handlu w niedzielę. Jutro sklepy będą otwarte, ale nie w całej Polsce

Jak ugotować kwaśnicę na żeberkach z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 ½ litra wody
  • ½ kg wędzonych kości
  • 400 g kiszonej kapusty
  • ¼ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kilka grzybów suszonych
  • 100 g wędzonego boczku i kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie zupy zacznij od podzielenia kości na mniejsze części. Włóż je do garnka z zimną wodą. Dodaj opalone cebule i przyprawy. Pamiętaj o włożeniu wcześniej namoczonych grzybów, które podkręcą smak. Pokrój w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż na oleju, dołóż pokrojoną cebulę.

Do garnka dołóż pokrojone ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Pokrój kiszoną kapustę, a gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj ją do garnka z zupą. Dorzuć podsmażone wędzonki z cebulę, dopraw pieprzem. Pod koniec gotowania wsyp majeranek. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i od razu podawaj.

Kwaśnica na żeberkach, że palce lizać

Kwaśnica na żeberkach wychodzi wspaniale. Jest kwaśna, aromatyczna i pełna pyszności. Mięso syci i sprawia, że taka zupa wystarczy za cały obiad. Drugie danie już nie będzie potrzebne. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis od Tomasza Strzelczyka.

Taka zupa jest idealna na jesienne chłody. Przyjemnie kwaśna, pełna mięsa i warzyw sprawi, że cała rodzina zje ją ze smakiem. Zupa rozgrzeje i naci każdego głodomora. Pisaliśmy o tym, jak szukać prawdziwków. Polecaliśmy przepis na krokiety ziemniaczane. 

kwaśnica
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem