Smakosze.pl Porady Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze
Fot. Canva/anvodak

Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze

10 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Właśnie trwa sezon na młode ziemniaki. To świetny powód, aby podać je na obiad. Tylko czy na pewno wiesz, jak je gotować? Robi się to zupełnie inaczej. Dlatego poznaj jedną zasadę, a dzięki niej będą smakowały wybornie. Sposób jest banalnie prosty.

Sezon na młode ziemniaki rozpoczęty

Choć zazwyczaj sezon na młode ziemniaki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, w tym roku pojawiły się znacznie wcześniej, bo już pod koniec kwietnia . Smakują o wiele lepiej niż stare ziemniaki, a w dodatku świetnie sprawdzą się w roli letniego obiadu . Nic więc dziwnego, że klienci sklepów i targowisk masowo zaczęli je kupować.

Pomimo popularności i uwielbienia, nie każdy wie jak gotować młode ziemniaki. Już teraz przekonaj się jak poprawnie je przygotowywać, a już zawsze będziesz cieszyć się ich smakiem. Metoda nie jest skomplikowania i co najważniejsze działa. Poznasz ją z dalszej części artykułu.

młode ziemniaki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Gessler zdradziła, po czym poznać idealne kotlety mielone. Najważniejsze są te proporcje

Młode ziemniaki gotuje się nieco inaczej

Młode ziemniaki wyróżniają się nie tylko smakiem i wyglądem, ale jak się okazuje również odmiennym sposobem gotowania. Wszystko dlatego, że te ziemniaki są bardziej wodniste i zawierają mniej skrobi. Nie należy ich moczyć w wodzie, bo wchłoną jej znacznie więcej, a w dodatku stracą smak. Jak więc je gotować poprawnie, aby pozostały smaczne? Wyjaśnienie znajduje się poniżej.

Jak gotować młode ziemniaki?

Zacznijmy od samego obierania ziemniaków. Te młode mają to do siebie, że w ich skórce znajduje się masa cennych składników odżywczych i szkoda byłoby się ich pozbywać podczas obierania. Dlatego lepszym wyjściem byłoby dokładnie wyszorować je z zewnątrz, następnie umyć i dopiero wtedy ugotować.

Tak przygotowane ziemniaki należy włożyć do garnka i zalać wrzątkiem . Pod żadnym pozorem nie zalewaj ich zimną wodą. Wrzątek sprawi, że zetnie się ich pierwsza warstwa, a smak nie ucieknie. Nie przesadzaj także z ilością wody, ma być jej tylko tyle, aby lekko przykrywała ziemniaki. Następnie wsyp odrobinę soli i gotuj na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je, a następnie postaw na kilka sekund na gazie. W ten sposób odparuje reszta wody i gotowe. Dodaj ulubione dodatki jak masło lub koperek i podawaj je na obiad. Smak zachwyci każdego. Sprawdź prosty przepis na jabłecznik oraz dowiedz się, jak przyrządzić młodą kapustę .

młdoe ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Cały sekret tkwi w mięsie, mało kto go używa
Kroję jabłka, wrzucam do foremki i zalewam tą masą. To ciasto mógłbym robić codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy