Gessler zdradziła, po czym poznać idealne kotlety mielone. Najważniejsze są te proporcje
Znana restauratorka - Magda Gessler - zabrała głoś w sprawie kotletów mielonych. W swoim przepisie zdradziła, co stoi za idealnymi kotletami i opowiedziała, jak je zrobić. Poznaj wskazówki celebrytki, a już zawsze będziesz robić pyszne kotlety mielone na obiad.
Magda Gessler zdradza sposób na kotlety mielone
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Nie każdy jednak wie, jak przygotować je poprawnie. Na szczęście głos w tej sprawie zabrała Magda Gessler, czyli restauratorka i prowadząca program Kuchenne Rewolucje. W swoich licznych programach kulinarnych mówiła, że prawidłowo przygotowany kotlet mielony powinien dać pokroić się widelcem.
Jak przygotować takie kotlety? To proste wystarczy zastosować odpowiednie proporcje składników, a kotlety mielone będą udane. Ich smak zachwyci każdego smakosza. W dalszej części dowiesz się więcej o proporcjach oraz poznasz przepis Gessler.
Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Cały sekret tkwi w mięsie, mało kto go używaIdealne proporcje na kotlety mielone
Za idealną miękkością oraz doskonałym smakiem kotletów mielonych odpowiada proporcja mięs użytych do stworzenia tego dania. Według Magdy Gessler mięsa wołowego powinno być o ⅓ mniej niż wieprzowego. Z tej zasady wynika także to, że kotlety muszą być przygotowywane z dwóch rodzajów mięsa. Pamiętaj także, aby mięso mielić samemu. Wtedy masz pewność, co się w nim znajduje, a w dodatku możesz kontrolować jego tłustość.
Składniki:
- 300 g wieprzowiny
- 200 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 bułki kajzerki
- 100 ml mleka
- 30 ml wody gazowanej
- 200 g bułki tartej
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Zmiel oba rodzaje mięsa, a następnie przełóż je do miski. Dodaj jajko, cebulę, rozdrobnioną i odciśniętą bułkę oraz wlej wodę. Całość dopraw pieprzem oraz solą.
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Formuj z niej małe kulki, następnie je spłaszcz, formując w ten sposób kotlety. Następnie każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do momentu przyrumienienia na brązowy kolor. Gotowe podawaj na obiad, a na pewno będą wszystkim smakować. Sprawdź przepis na doskonałą gulaszową oraz dowiedz się, jak zrobić racuchy bez proszku do pieczenia.