Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Mój mąż mógłby to jeść codziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.05.2024 09:33

Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Mój mąż mógłby to jeść codziennie

młoda kapusta
Fot. YouTube/KulinarischeMagie

Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.

Placki z młodej kapusty najlepsze w maju

Młoda kapusta jest pyszna, świeża i naszpikowana witaminami A, B, E i K. Jedzenie tego warzywa poprawi odporność, oczyszcza organizm i wspiera pracę układu trawiennego. Dlatego zawsze z niecierpliwością czekam, kiedy młoda kapusta pojawi się na straganach. Korzystam w niej kuchni, a ostatnio robię z niej pyszne danie.

Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i robię apetyczne placki. Zawierają też szynkę i ser, są bardzo smaczne i pożywne. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Danie szybko znika z talerzy, bo placki z młodej kapusty kuszą smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarische Magie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

placki
Fot. YouTube/KulinarischeMagie
Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam racuchy zupełnie inaczej, wyszły idealnie

Jak zrobić placki z młodej kapusty z dodatkami?

Składniki:

  • ½ główki kapusty
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry sera żółtego
  • szczypiorek 
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od wbicia jajek do miski, wsypania mąki, soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i posiekaj kapustę. Wymieszaj ją ze składnikami w misce. Dołóż startą marchewkę, posiekany szczypiorek i koperek.

Dodaj pokrojoną szynkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię, nałóż masę i zrób wgłębienie pośrodku placków. Placki z młodej kapusty smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Do wgłębienia w placku wbij jajko, połóż na wierzch plaster sera i smaż pod przykryciem 3 minuty. 

Placki z młodej kapusty smakują i sycą

Danie od razu podawaj. Jest pełne warzyw i smaku, a jajko i roztopiony ser smakują, że palce lizać. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale bardzo pożywny. Młoda kapusta doskonale łączy się z innymi warzywami. Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis. 

Dzięki niemu smaczny obiad niebawem trafi na twój stół. Takich placków na pewno jeszcze nie jadłeś. Wyglądają apetycznie i jeszcze lepiej smakują. Pisaliśmy o pysznym sposobie na truskawki. Informowaliśmy o promocjach, które dziś ruszyły w Biedronce. 

placki
Fot. YouTube/KulinarischeMagie

Źródło: YouTube/KulinarischeMagie

Zdjęcia: screen YouTube/KulinarischeMagie