Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam ten deser z przepisu koleżanki. Nietypowy składnik zaskoczył całą rodzinę
Fot. Shutterstock/MatthewRoberge

Zrobiłam ten deser z przepisu koleżanki. Nietypowy składnik zaskoczył całą rodzinę

30 stycznia 2025

Jaki deser karnawałowy zachwyci wyglądem i smakiem? To japońskie ciasto z matchą. Stos naleśników przekładany apetycznym kremem prezentuje się okazale. Jeszcze lepiej smakuje, a przepis na ten wyśmienity deser z matchą jest wart wypróbowania w karnawale.

Jak karnawał to deser z matchą

Karnawał potrwa jeszcze miesiąc. W tym czasie warto spotkać się w miłym gronie i skosztować wyjątkowego smakołyku. Japońskie ciasto z matchą sprawdzi się tu idealnie . Wygląd tego deseru karnawałowego jest imponujący. Matcha mille crepe, czyli japoński tort naleśnikowy z zieloną herbatą łączy smak słodki z nieco gorzkim.

Zielone naleśniki przekładane kremem śmietankowym i udekorowane bezikami oraz pokruszonymi pistacjami, to prawdziwe arcydzieło . Ten deser karnawałowy wygląda tak, że aż żal go jeść. Jednak warto, bo jest pyszny. Zrobimy go w prosty sposób dzięki temu przepisowi.

deser
Fot. Canva
Od 1 lutego w życie wchodzi nowe prawo. Chodzi o niedziele handlowe

Jak zrobić japońskie ciasto z matchą?

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 0,4 litra mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • 1 szklanka mąki tortowej typu 450
  • 3 łyżki herbaty matcha (sproszkowanej zielonej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Składniki na krem śmietankowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Dalsza część tekstu pod filmem

Przygotowanie deseru zaczniemy od zrobienia kremu. Z zimnego mleka odlewamy połowę. Resztę zagotowujemy z 3 łyżkami cukru . Do zimnego mleka wsypujemy budyń, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gdy budyń stanie się gęsty, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.

Deser, który będzie hitem karnawału

Krem śmietankowy jest już gotowy. Teraz robimy ciasto naleśnikowe. Do mleka wsypujemy cukier i go rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy . Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich mleka. Nie może być zbyt gorące, by jajka się nie ścięły. Mieszamy i wsypujemy suche składniki, czyli mąkę tortową, herbatę matchę i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy roztopione ostudzone masło.

Warto też przesiać przez sito matchę przed dodaniem jej do ciasta naleśnikowego.

matcha.jpg
Fot. Canva

Jeden naleśnik smażymy na dużej patelni, a resztę na mniejszej. Z jednej strony smażymy 1 minutę, z drugiej 40 sekund. Z podanej porcji wychodzi 1 duży naleśnik i 13 mniejszych. Każdy naleśnik smarujemy kremem, układamy w zaokrąglonej misce wyłożonej folią spożywczą .

Zawijamy ją, by naleśniki przypominały sakiewkę. Deser wkładamy na 2 godziny do lodówki . Potem przekładamy na talerz ( największy naleśnik na górze), usuwamy folię i tort obficie posypujemy matchą . Wierzch ozdabiamy bezikami i pokruszonymi pistacjami. Pisaliśmy o przepisie na kluski od Tomasza Strzelczyka . Radziliśmy, jakich pączków nigdy nie kupować .

deser
Fot. Canva
To najgorszy tłuszcz do smażenia jajecznicy. Wiele osób wybiera go bez zastanowienia
Weź pieczarki, ser i ciasto francuskie. Ta przekąska bije na głowę wszystkie inne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy