Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto
Niedługo mamy wielkie święto pączków. Na co dzień puszyste bułeczki z nadzieniem kuszą nas na sklepowych półkach. Czy naprawdę warto raz na jakiś czas skusić się na taki wypiek? Nie wszystkie pączki są warte uwagi.
Gdzie najlepiej kupować pączki?
Mięciutkie i pełne różanej konfitury, to pączki idealne. Najlepiej jeszcze cieplutkie prosto z piekarni. Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a to oznacza szaleństwo w pączkarniach, piekarniach i supermarketach. Jednak pączek pączkowi nierówny. Nie na wszystkie wypieki warto wydawać pieniądze. Jak wybrać te najlepsze?
W piekarniach zwykle kuszą nas bardziej dopracowane pączki, które trochę więcej kosztują. Jednak często przewagę nad nimi mają tańsze i nie zawsze gorsze w smaku pączku z supermarketów. Mimo wszystko bardziej opłaca się wybrać do piekarni? Zdecydowanie tak, przekonaj się dlaczego.
Wsyp do kawy zapomnianą przyprawę. Waga natychmiast pójdzie w dółDlaczego pączki z piekarni są lepsze?
W supermarketach w Tłusty Czwartek dorwiemy pączki za grosze. Jedna sztuka potrafi kosztować trochę ponad złotówkę, kiedy wypieki z piekarni kosztują często ponad 10 zł. Naprawdę warto dopłacić, pączki z supermarketu to sama chemia.
Pączki w marketach są robione z mrożonego ciasta, a to wcale nie jest najgorsze. Składniki takie jak jajka, czy masło są zastępowane sztucznymi spulchniaczami i substancjami aromatyzującymi. Właśnie dlatego kosztują niewiele. Jak rozpoznać pączki dobrej jakości?
Tylko takie pączki są warte uwagi
Pączki przygotowywane z dobrej jakości składników łatwiej znaleźć w piekarni. Niestety w tym przypadku musimy liczyć się z wyższą ceną. Jednak rzemieślnicze wypieki są zdecydowanie tego warte.
Za jednego naprawdę dobrego pączka lepiej zapłacić 10-15 zł, niż zjeść kilka średniej jakości wypieków. Inną opcją jest samodzielne przygotowanie pączków w domu. Sprawdź nasz przepis na mini pączki o waniliowym aromacie.