Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.01.2025 11:43

Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

gołąbki
Fot. Canva/Maryna Voronova, Wojciech Olkusnik/East News

Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Jednak Magda Gessler robi je w wyjątkowy sposób. Jej gołąbki z pęczakiem to poezja smaku. Przepis znanej restauratorki każdy powinien wypróbować. 

Gołąbki Magdy Gessler, czyli pęczak i grzyby

Gołąbki zazwyczaj przyrządzamy z mięsa mielonego i ryżu. Aromatyczny farsz zawijamy w liście kapusty. Do tego sos pomidorowy i znakomite danie na obiad jest już gotowe. Jednak gołąbki warto też przyrządzić w zupełnie inny sposób. Przepis Magdy Gessler to dopiero kulinarna niespodzianka.

Znana restauratorka przygotowuje gołąbki z pęczakiem i grzybami. Wyjątkowy farsz smakuje doskonale i pięknie pachnie. Magda Gessler gołąbki z pęczakiem dusi w piekarniku. Wychodzą delikatne, ale też wyraziste. To zasługa dodania słoniny. Receptura od popularnej gwiazdy telewizyjnej pokazuje, że klasyczne gołąbki mogą każdego zaskoczyć. 

gołąbki
Fot. Canva
Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać

Jak zrobić gołąbki z pęczakiem z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 200 g słoniny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie gołąbków z pęczakiem zaczynamy od namoczenia grzybów w 2 l zimnej wody. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Szklankę wywaru wlewamy do garnka, dolewamy wodę, solimy i gotujemy kaszę pęczak. Z kapusty usuwamy głąb i gotujemy ją 10 minut. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oddzielamy liście, a cebulę siekamy i szklimy na słoninie. Natomiast grzyby drobno kroimy. Pęczak mieszamy z cebulą, jajkami i grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz układamy na liściach kapusty i ciasno zawijamy. 

gołąbki
Fot. Canva

Gołąbki tylko od Magdy Gessler

Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki i zalewamy pozostałym wywarem z grzybów. Powinny być w nim zanurzone do ¾ wysokości. Naczynie przykrywamy i gołąbki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut

Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Pyszne i aromatyczne może zaskoczyć smakiem. Nie ma w nim mięsa, ale kasza i grzyby. W takim wydaniu gołąbki mogą podbić podniebienie każdego smakosza. Magda Gessler postarała się o to.  Pisaliśmy, jakich pączków nie kupować na Tłusty Czwartek. Informowaliśmy o wpadce Biedronki, na której skorzystali klienci

gołąbki
Fot. Canva