Smakosze.pl Przepisy Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień
canva/ lenazap, Getty Images Signature; TRICOLORS/East News

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

27 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.

Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat.

Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.

Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.

Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza .

Przepis na zupę cebulową Ani Starmach

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego

  • 100 g parmezanu

  • łyżka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 200 ml białego wina wytrawnego

  • mała bagietka

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zupę cebulową Ani Starmach?

Cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przełóż przygotowane warzywa. Dodaj cukier, wymieszaj i smaż na najmniejszym ogniu przez pół godziny.

Gdy cebula nabierze koloru karmelu, dodaj kilka gałązek tymianku, wlej wino i gotuj, aż wino odparuje, następnie wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut.

W tym czasie pokrój bagietkę na kilka kromek i przyrumień w piekarniku. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przelej do żaroodpornych miseczek.

Do każdej miseczki włóż również po 1-2 kromkach bagietki, oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika , piecz, aż ser się roztopi i od razu podaj, smacznego.

Cebule do zupy cebulowej na desce

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy