Zupa chrzanowa Ani Starmach bije na głowę żurek. Nie może w niej zabraknąć tego składnika
Zupa chrzanowa jest tradycyjną potrawą, jeśli chodzi o wielkanocne święta. Zdecydowana w smaku potrawa rozpieszcza podniebienia wszystkich gości. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na ten klasyk polskiej kuchni. Dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki nabiera on idealnie zbalansowanego smaku.
Zupa chrzanowa Ani Starmach zachwyca smakiem
Zupa chrzanowa charakteryzuje się zdecydowanym, nieco ostrym smakiem. Wszystko to za sprawą dodatku tartego chrzanu. Ania Starmach, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, wyważa ten składnik dodatkiem odrobiny śmietanki kremówki. Ostrość i słodycz w zupie chrzanowej idealnie się dopełniają.
Przepis na kremową zupę chrzanową Ani Starmach
Składniki:
- 2 pory
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 2 cebule
- ½ selera
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo do dekoracji
Pyszna zupa chrzanowa z przepisu Ani Starmach krok po kroku
Boczek do zupy chrzanowej pokrój w kostkę lub paseczki . Przełóż go patelnię. Podsmażaj, aż z mięsa wytopi się tłuszcz, a ono samo stanie się chrupiące . Ściągnij boczek z patelni i odłóż na bok .
Warzywa (poza ziemniakami) obierz, oczyść i pokrój w drobną kostkę . Wrzuć je na tłuszcz wytopiony ze smażenia boczku . Trzymaj na ogniu przez kilka minut, po czym przełóż całość do garnka .
Pietruszkę, por, cebulę i seler zalej 2 litrami wody . Dołóż liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż warzywa zmiękną .
Z garnka usuń liść laurowy i ziele angielskie . Do składników na zupę chrzanową dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki . Gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj całość na gładki krem z pomocą blendera .
Zupę dopraw tartym chrzanem . Następnie zabiel ją śmietanką kremówką . Ponownie zmiksuj składniki, a na koniec dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem . Zupę chrzanową podawaj z kawałkami podsmażonego boczku, udekorowaną ćwiartką jajka na twardo .
Niuanse podczas gotowania żurku mają niebanalne znaczenie . Wiemy, który chrzan w słoiczku kupić, a który lepiej ominąć szerokim łukiem .
Źródło: aniastarmach