Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sos tatarski zawiera typowo świąteczny składnik. Można go jeść łyżkami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.04.2023 07:58

Ten sos tatarski zawiera typowo świąteczny składnik. Można go jeść łyżkami

sos tatarski ze świątecznym dodatkiem
Canva / Africa images

Sos tatarski jest idealnym uzupełnieniem zimnych mięs i pasztetów. Nie może zabraknąć go na stole podczas wielkanocnej uczty. Jak sprawić, by ten smaczny dodatek nabrał jeszcze bardziej świątecznego wyrazu? To proste - wystarczy dodać do niego ugotowane na twardo i posiekane jajka.

Świąteczny sos tatarski jest inny niż wszystkie

Sos tatarski często kupujemy jako gotowy wyrób w słoiczku. Jego domowa wersja bije jednak na głowę kupny odpowiednik. Przygotowanie sosu jest proste i zajmuje zaledwie kilka chwil. Uzyskany smak z nawiązką rekompensuje tę odrobinę włożonej weń pracy.

Sos tatarski klasycznie przygotowywany jest na bazie majonezu, przypraw i marynowanych warzyw. W łatwy sposób można go jednak urozmaicić specjalnie na świąteczne okoliczności. Ugotowane na twardo jajka dodadzą mu intrygującej struktury, smaku, a także sytości. Taki specjał można wręcz zajadać prosto z miseczki.

Konkretne proporcje składników w sosie tatarskim zależą od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Dokładną ilość majonezu, śmietany oraz przypraw należy dobrać pod własne preferencje. Tak samo modyfikować możemy zawartość marynowanych warzyw. Warto jednak nie ograniczać ich zanadto - sos tatarski powinien mieć zdecydowany smak.

Lewandowska robi sernik bez grama twarogu i nabiału. Bije na głowę wszystkie inne ciasta

Przepis na wielkanocny sos tatarski

Składniki:

  • 4 jajka
  • 7-8 ogórków kiszonych (można zastąpić konserwowym)
  • ok. 80 gramów marynowanych pieczarek
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 6-8 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos tatarski idealny na Wielkanoc?

Jajka na sos tatarski ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupek. Potem pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do dużej miski.

Do jajek dołóż ogórki i pieczarki pokrojone w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i również dosyp do miski ze składnikami na sos tatarski. Następnie do całości dodaj majonez, śmietanę oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sos tatarski dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj zawartość miseczki. Gotowy sos przykryj i wstaw na jakiś czas do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą przegryzły. Po 3-4 godzinach chłodzenia gotowy jest do podania. 

Ewa Wachowicz pokazała proporcje składników, z których jej zdaniem wychodzi najlepszy sos tatarski. Jajka podane z tak przyrządzonym sosem wprawą wszystkich gości w zachwyt.

krojenie jajek na twardo.png
Canva / schankz