Smakosze.pl Przepisy Zupa fasolowa bez namaczania fasoli. Szybko i przepysznie
canva/martinturzak, Getty Images Pro

Zupa fasolowa bez namaczania fasoli. Szybko i przepysznie

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gęsta i treściwa zupa fasolowa nie ma sobie równych - miska z parującą zupą po całym dniu pracy to najlepsza nagroda. Aby przyspieszyć proces gotowania, polecamy wykorzystanie prostego triku do zmiękczenia fasoli. Dzięki niemu już nigdy więcej nie będziesz musiał czekać całej nocy, aż fasola będzie gotowa.

Suszona fasola ma bardzo długą przydatność do spożycia, lecz konieczność moczenia jej w wodzie potrafi zirytować. Istnieje banalny trik na znacznie szybsze doprowadzenie jej do miękkości. Tak w mniej niż godzinę będziesz mógł zabrać się za właściwe pichcenie obiadu.

Suszoną fasole przepłucz, zalej wodą i postaw w garnku na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dolej szklankę zimnej wody. Czynność powtórz trzykrotnie. Po około 40 minutach fasolka będzie gotowa.

Przepis na zupę fasolową

Składniki:

  • 700 g zmiękczonej fasoli

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 włoszczyzna

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ziemniaków

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie z odrobiną oleju i podsmaż, aż większość tłuszczu wytopi się. Cebule obierz ze skórki, posiekaj i dodaj do boczku. Po 5 minutach smażenia dodaj jeszcze zmiażdżone ząbki czosnku.

Przełóż podsmażone produkty do garnka, dodaj do niego miękką fasolę, zalej 2,5 l czystej wody, dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość przez około 40 minut. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w równą kostkę.

Warzywa z włoszczyzny również umyj, obierz i dorzuć do zupy. Dopraw ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, majeranek i gotuj, aż bulwy będą miękkie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.

Zupa fasolowa

Źródło zdjęcia: canva//OksanaKiian, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy; smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy