Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2021 01:00

Zupa fasolowa - najlepszy przepis

zupa fasolowa przepis
canva/ iko636

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą zupę? Ugotuj zupę fasolową z boczkiem i kiełbasą. Wywar warzywny i fasolka w połączeniu z mięsem i aromatycznymi przyprawami smakuje rewelacyjnie i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj stary i sprawdzony przepis na zupę fasolową z majerankiem.

Zupa fasolowa jest smaczną i bardzo pożywną zupą na bazie mięsa, strączków i warzyw, jest wyraźna w smaku i ma doskonały aromat. Zupa gęstnieje podczas gotowania i jest bardzo rozgrzewająca. Fasolową zawsze doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, ponieważ genialnie pasują do mięsa i strączków, nadając zupie lekkości.

Biała fasola jest twarda i dość ciężkostrawna, dlatego też zamocz ją w wodzie dzień przed gotowaniem zupy i odstaw na 10-12 godzin, następnie wymień wodę i dopiero zagotuj. Namoczone strączki będą gotować się znacznie krócej i zostaną pozbawione związku, który odpowiada za wzdęcia. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który dodaje jej genialnego smaku i chroni żołądek. Jeśli chcesz zagęścić zupę, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę z masła i mąki. Zupę podaj z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chleba.

Przygotuj równie smaczną zupę ze strączków, czyli grochówkę na żeberkach. Zupa jest gęsta i ma wyraźny, mięsny smak.

Przepis na zupę fasolową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 250 g fasoli białej

  • 200 g boczku wędzonego

  • 500 g kiełbasy

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • kawałek selera

  • 4 ziemniaki

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka majeranku

  • sól, pieprz

  • odrobina oleju roślinnego do smażenia

Jak ugotować zupę fasolową?

Fasolę zalej letnią wodą i odstaw na 10-12 godzin pod przykryciem, aby napęczniała, następnie wylej wodę, w której stała, przepłucz, przełóż do większego garnka, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotuj 45 minut na wolnym ogniu.

Pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i dodaj je do fasoli.

Na patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojony boczek i podsmaż, przełóż do garnka z fasolą. Na tej samej patelni podsmaż również pokrojoną w kostkę kiełbasę i również przyrumień ją na tłuszczu z boczku, dodaj do garnka.

Całą zupę dopraw majerankiem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego.

Tagi: Obiad Zupa Danie