Zupa fasolowa - najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą zupę? Ugotuj zupę fasolową z boczkiem i kiełbasą. Wywar warzywny i fasolka w połączeniu z mięsem i aromatycznymi przyprawami smakuje rewelacyjnie i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj stary i sprawdzony przepis na zupę fasolową z majerankiem.
Zupa fasolowa jest smaczną i bardzo pożywną zupą na bazie mięsa, strączków i warzyw, jest wyraźna w smaku i ma doskonały aromat. Zupa gęstnieje podczas gotowania i jest bardzo rozgrzewająca. Fasolową zawsze doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, ponieważ genialnie pasują do mięsa i strączków, nadając zupie lekkości.
Biała fasola jest twarda i dość ciężkostrawna, dlatego też zamocz ją w wodzie dzień przed gotowaniem zupy i odstaw na 10-12 godzin, następnie wymień wodę i dopiero zagotuj. Namoczone strączki będą gotować się znacznie krócej i zostaną pozbawione związku, który odpowiada za wzdęcia. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który dodaje jej genialnego smaku i chroni żołądek. Jeśli chcesz zagęścić zupę, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę z masła i mąki. Zupę podaj z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chleba.
Przygotuj równie smaczną zupę ze strączków, czyli grochówkę na żeberkach. Zupa jest gęsta i ma wyraźny, mięsny smak.
Przepis na zupę fasolową
Składniki na 4-5 porcji:
250 g fasoli białej
200 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
2 marchewki
korzeń pietruszki
cebula
kawałek selera
4 ziemniaki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka majeranku
sól, pieprz
odrobina oleju roślinnego do smażenia
Jak ugotować zupę fasolową?
Fasolę zalej letnią wodą i odstaw na 10-12 godzin pod przykryciem, aby napęczniała, następnie wylej wodę, w której stała, przepłucz, przełóż do większego garnka, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i gotuj 45 minut na wolnym ogniu.
Pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i dodaj je do fasoli.
Na patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojony boczek i podsmaż, przełóż do garnka z fasolą. Na tej samej patelni podsmaż również pokrojoną w kostkę kiełbasę i również przyrumień ją na tłuszczu z boczku, dodaj do garnka.
Całą zupę dopraw majerankiem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego.