Zupa fasolowa z ziemniakami. Gęsta i wyjątkowo pożywna
Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbaską i boczkiem to gęsta, mięsna zupa, pełna smaku i aromatu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki, pożywny i rozgrzewający obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami, boczkiem i kiełbasą.
Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem to zupa, która często pojawiała się w moim rodzinnym domu. Tradycyjna, gęsta, rozgrzewająca zupa gotowana na włoszczyźnie i doprawiona majerankiem była świetnym daniem w chłodne, zimowe dni po powrocie z pracy i szkoły.
Wiele osób rezygnuje z gotowania zupy fasolowej ze względu na wzdymające właściwości strączków, jest jednak na to skuteczny sposób. Do fasoli dodaj napar z kminku i majeranku, zioła skutecznie neutralizują enzymy w strączkach odpowiedzialne przykre dolegliwości układu pokarmowego.
Tak przygotowana fasola będzie nie tylko pyszna, ale i łatwo przyswajalna. Zupę ugotuj z marchewką, pietruszką, cebulą, w ten sposób otrzymasz aromatyczny i smaczny wywar. Mięso dodaj pod koniec gotowania, wcześniej podsmaż je delikatnie na maśle.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na obłędny krupnik przepisu babci Luni, jest bardzo aromatyczny i pożywny.
Przepis na zupę fasolową z ziemniakami
Składniki:
400 g suchej fasoli białej
cebula
marchew
3 ziemniaki
korzeń pietruszki
2 kiełbasy śląskie
100 g boczku wędzonego
łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
majeranek suszony
kminek
natka pietruszki do podania
Jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami?
Fasolę przepłucz, następnie włóż do miski, zalej zimną wodą. Do szklanki wsyp łyżeczkę kminku i pół łyżeczki majeranku, zalej wrzątkiem do połowy wysokości szklanki i odstaw, żeby zrobił się aromatyczny napar i całość wlej do fasoli, odstaw na całą noc.
Następnego dnia fasolę przepłucz, włóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, całą cebulę, marchew, pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola i warzywa będą miękkie.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojone w kostkę kiełbaski i kawałek boczku, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Gdy fasola będzie miękka, wyjmij marchew i pietruszkę, pokrój je w kostkę, włóż do zupy razem z podsmażonym mięsem i ziemniakami.
Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya Zupę gotuj do miękkości ziemniaków, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.