Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak
Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.
Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.
Przepis na niezwykłą zupę krem z dyni Magdy Gessler
Składniki:
-
1 średnia dynia (ok. 1 kg po obraniu)
-
0,5 kg świeżych pomidorów
-
1 puszka pomidorów
-
4 dojrzałe gruszki
-
1 duża cebula
-
200 ml słodkiej śmietanki 30%
-
200 g sera Gruyere
-
mielone chili
-
mielone ziele angielskie
Zupa krem z dyni Magdy Gessler krok po kroku
Przepis Magdy Gessler, na ten jesienny specjał, znamy z portalu Dzień Dobry TVN. Warzywo na zupę krem z dyni Magdy Gessler obierz ze skórki, a następnie usuń nasiona . Uzyskany czysty miąższ pokrój na mniejsze kawałki . Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oliwie razem z dynią .
Świeże pomidory umyj i pozbaw je szypułek . Pokrój je na mniejsze cząstki i dodaj podsmażonych składników na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Na koniec dołóż do całości także rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sokiem .
Zawartość patelni zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Patelnię przykryj i pozostaw na małej mocy palnika . Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie .
Ser Gruyere do zupy krem z dyni Magdy Gessler zetrzyj na grubej tarce . Gruszki obierz, przekrój na 4 części i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz owoce przez ok. 10 minut .
Uduszone do miękkości warzywa zblenduj na gładką masę . Następnie do zupy krem z dyni Magdy Gessler dodaj śmietankę . Całość dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i zmielonym chili. Na koniec dołóż do zupy starty ser i mieszaj całość do momentu, aż ten całkowicie się rozpuści .
Gotową zupę krem z dyni Magdy Gessler p odawaj z kawałkiem upieczonej gruszki . Wierzch zupy ozdób kleksem kwaśnej śmietany i świeżo mielonym pieprzem . Krem z dyni wyśmienicie będzie smakował także odgrzany następnego dnia. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z orientalnym curry . Parmezanowe grzanki to wyśmienity dodatek do gładkiego warzywnego kremu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi
-
Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: dziendobry.tvn