Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak
Canva / memo84; TRICOLORS / East News

Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler. Pieczony dodatek cudownie podkręca smak

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.

Przepis na niezwykłą zupę krem z dyni Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok. 1 kg po obraniu)

  • 0,5 kg świeżych pomidorów

  • 1 puszka pomidorów

  • 4 dojrzałe gruszki

  • 1 duża cebula

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%

  • 200 g sera Gruyere

  • mielone chili

  • mielone ziele angielskie

Zupa krem z dyni Magdy Gessler krok po kroku

Przepis Magdy Gessler, na ten jesienny specjał, znamy z portalu Dzień Dobry TVN. Warzywo na zupę krem z dyni Magdy Gessler obierz ze skórki, a następnie usuń nasiona . Uzyskany czysty miąższ pokrój na mniejsze kawałki . Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oliwie razem z dynią .

Świeże pomidory umyj i pozbaw je szypułek . Pokrój je na mniejsze cząstki i dodaj podsmażonych składników na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Na koniec dołóż do całości także rozdrobnione pomidory z puszki wraz z sokiem .

Zawartość patelni zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa na zupę krem z dyni Magdy Gessler. Patelnię przykryj i pozostaw na małej mocy palnika . Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie .

Ser Gruyere do zupy krem z dyni Magdy Gessler zetrzyj na grubej tarce . Gruszki obierz, przekrój na 4 części i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz owoce przez ok. 10 minut .

Uduszone do miękkości warzywa zblenduj na gładką masę . Następnie do zupy krem z dyni Magdy Gessler dodaj śmietankę . Całość dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i zmielonym chili. Na koniec dołóż do zupy starty ser i mieszaj całość do momentu, aż ten całkowicie się rozpuści .

Gotową zupę krem z dyni Magdy Gessler p odawaj z kawałkiem upieczonej gruszki . Wierzch zupy ozdób kleksem kwaśnej śmietany i świeżo mielonym pieprzem . Krem z dyni wyśmienicie będzie smakował także odgrzany następnego dnia. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z orientalnym curry . Parmezanowe grzanki to wyśmienity dodatek do gładkiego warzywnego kremu .

Canva / olgakr
Canva / olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy