Zupa dyniowa z parmezanowymi grzankami
pixabay

Zupa dyniowa z parmezanowymi grzankami

Bez dyni nie ma jesieni. Powidła dyniowe, placuszki, gęste zupy i… pumpkin spice latte. To pozycje na kulinarnej liście, których po prostu nie można ominąć jesienią. Ciekawym urozmaiceniem szarych wieczorów będzie zupa dyniowa z parmezanowymi grzankami.

Bez dyni nie ma jesieni. Powidła dyniowe, placuszki, gęste zupy i… pumpkin spice latte. To pozycje na kulinarnej liście, których po prostu nie można ominąć jesienią. Ciekawym urozmaiceniem szarych wieczorów będzie zupa dyniowa z parmezanowymi grzankami. Aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna. Zawiera w sobie właściwie wszystko, czego potrzebujesz, gdy temperatura na zewnątrz zaczyna gwałtownie spadać.

Zupa z dyni z grzankami — niezbędne składniki


Jesienna zupa musi zawierać mnóstwo warzyw, aby wspierać naturalna odporność organizmu. Gdy tylko temperatura zacznie spadać poniżej 16°C, pamiętaj aby przynajmniej raz dziennie zjeść coś ciepłego. W przeciwnym wypadku narażasz swoje ciało na ekstremalne warunki, w których zamiast swobodnie funkcjonować, zacznie walczyć o przetrwanie intensywnego dnia.


Składniki, których potrzebujesz:

  • Jarzyna na bulion.
  • 4 skrzydełka z kurczaka.
  • 1 średniej wielkości dynia lub 1 opakowanie mrożonej dyni w kostce.
  • Papryczka chilli.
  • Śmietana 30%.
  • 6 ząbków czosnku.
  • Kasza gryczana.
  • Świeży imbir.
  • Sól, kurkuma, gałka muszkatołowa.
  • Liść laurowy, ziele angielskie.
  • Świeża rucola.
  • Chleb tostowy.
  • Masło klarowane.
  • Ser parmezan.
  • Natka pietruszki.


Składniki są wyliczone na 6 miseczek zupy-kremu.

Uwaga! ten przepis to nie tylko witaminowa bomba, ale także rozgrzewające kalorie. Uwielbiamy przepisy, które mogą służyć jako danie 2w1, czyli zupa oraz drugie danie.

Zupa-krem, czyli jak przygotować potrawę z dyni


Od razu możesz zacząć od rozgrzania piekarnika do 180°C. W międzyczasie pokrój dynię na kawałki. Sugerujemy użycie świeżej dyni zamiast mrożonej ze względu na to, że z wydrążonego warzywa możesz zrobić straszliwy lampion. Kawałki przypraw solą, kurkumą i wyciśnij czosnek. Na dynię połóż cienkie plasterki masła, aby dobrze upiekła się w piecu. Pieczona dynia jest niezwykle ważna w tym przepisie, ponieważ to dzięki temu drobiazgowi, zupa będzie niesamowicie bogata w smak.


Skrzydełka z kurczaka przypraw do smaku i podsmaż w garnku. Pokrój jarzynę na bulion i dorzuć do skrzydełek razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i papryczką chilli. Sugerujemy usunąć nasiona, ponieważ w trakcie miksowania zupy uwolnią zbyt duzo ostrości. Wówczas krem będzie tylko dla osób, które lubują się w ostrych potrawach.


Podsmażone składniki zalej woda, dodaj upieczoną dynię. Dołóż starty świeży imbir oraz resztę przypraw. Odczekaj ok. 35 min, aby wszystko rozmiękło, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. Odlej jedną szklankę zupy, aby szybciej wystygła i zmieszaj z nią 4 łyżki śmietany 30%. W czasie gdy reszta potrawy się studzi, ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.


Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie i zmiksuj zawartość garnka, dodając do niego śmietanę.

Idealne grzanki


Chleb tostowy pokrój na kwadraciki i usmaż je na maśle w garnku. Zadbaj o to, aby ogień palnika był na najniższym możliwym poziomie. Grzanki będą się powoli spiekać. Uwaga! Nie muszą być równo zarumienione. Często lekkie przypalenie grzanek nadaje potrawom niespotykanego, dymnego aromatu.

Dlaczego używamy masła klarowanego do smażenia?
Odpowiedź jest prosta - nie pali się. Masło klarowane możesz zrobić samodzielnie, poprzez usunięcie osadu, który tworzy się podczas podgrzewania tłuszczu. To właśnie ten osad spala się szybciej niż reszta i powoduje przesiąknięcie potrawy charakterystycznym zapachem.

Zupa dyniowa z grzankami i parmezanem, czyli jak mistrzowsko podać krem z dyni
Jeśli wszystkie elementy dania są już gotowe, pora podać je na stół. Z racji tego, że krem zapewne wyszedł intensywnie pomarańczowy, zatem idealnym kolorem miseczki będzie zielony lub żółty. Pięknie wygląda także malowana na niebiesko porcelana (nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami).


Ułóż warstwy zaczynając od kaszy gryczanej na spodzie (możesz także wykorzystać mięso ze skrzydełek na bulion). Następnie wlej delikatny krem, na górze możesz pokusić się o dodatkowy kleks śmietany. Na nim ułóż kilka kwadracików grzanek, przysyp je parmezanem i udekoruj świeżą pietruszką.

Inne warianty


Nie każdy przepada za ostrymi potrawami. Dla urozmaicenia smaku możesz zrezygnować z ostrej papryczki chilli i wprowadzić egzotyczną słodycz, np. w postaci kosteczek mango. Warto także poeksperymentować z bulionem mięsnym. Być może wywar z kaczki lub wołowo-wieprzowy o wiele bardziej przypadnie Ci do gustu. Dla wegetarian natomiast pozostaje bulion warzywny, brzanki oraz jajko na pół-miękko. Idealne uzupełnienie białka na chłodne dni.

Następny artykuł