Smakosze.pl Przepisy Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat
Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat
canva/Natalikaevsti

Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat

4 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa mleczna z miodem i cynamonem to pomysł na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie jak za dawnych lat, które doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na kultową zupę mleczną z makaronem z dodatkiem miodu i cynamonu, palce lizać.

Zupa mleczna to już kultowe danie. Zupa biła rekordy popularności w czasach PRL-u, mogliśmy ją dostać w każdym barze mlecznym i w prosty sposób przygotować ją w domu. Zupa jest błyskawicznym i bardzo sycącym posiłkiem i zawsze wszystkim smakuje.

Niezapomniane śniadanie jak za dawnych lat

Zupę mleczną tradycyjnie podaje się z cienkim makaronem do rosołu, ale świetnie smakuje również z ryżem, świderkami oraz bułką. Danie koniecznie dopraw miodem i mielonym cynamonem- zupa będzie słodka, zdrowa i każdy zje ją ze smakiem.

Nigdy nie dodawaj miodu do wrzącego mleka lub wody, ponieważ zneutralizujesz w ten sposób dobroczynne działanie słodkiego przysmaku. Miód dodaj dopiero po lekkim przestudzeniu, w ten sposób zachowa on wszystkie witaminy i związki aktywne niezbędne dla naszego organizmu.

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Poznaj przepis na racuchy na jogurcie greckim , są lekkie i bardzo puszyste, dzieci je uwielbiają.

Zupa mleczna z miodem i cynamonem

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 1 l mleka

  • łyżka płynnego miodu

  • szczypta mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • makaron do rosołu

Jak zrobić zupę mleczną z miodem i cynamonem?

Zagotuj całe mleko, następnie dodaj szczyptę soli, makaron i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 minuty , do miękkości nitek, odstaw.

Gdy mleko trochę przestygnie, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Zupę mleczną dopraw do smaku cynamonem i podaj, smacznego.

canva/ EKramar
canva/ EKramar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl