Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy
canva/Aneta_Gu

Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy

24 października 2022

Zupa ogórkowa świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Głęboki smak i aromat dania uzyskamy, stosując patent babci Zosi polegający na podsmażeniu kiszonki na maśle. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni efektem.

Kwaśny i pełen głębi smak zupy ogórkowej skusi nawet najbardziej wybrednych. Dzięki babcinemu trikowi bogate w cenne wartości odżywcze danie będzie jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Zrobicie je w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem.

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych

  • 200 ml soku z kiszonych ogórków

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 większe ziemniaki

  • 1 większa marchewka

  • pół cebuli

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 70 g śmietanki 12%

  • 40 g masła klarowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować zupę ogórkową? Babcia Zosia zdradziła sekret jej smaku

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokim garnku topimy połowę porcji masła i szklimy na nim cebulę. Pod koniec wrzucamy marchewkę.

Całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu, po czym zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 7-10 minut.

Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i również rozdrabniamy na tarce — tym razem na małych oczkach. Podsmażamy je na pozostałym maśle około 5 minut. Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Wlewamy również zalewę z kiszenia.

Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez 10 minut, a przed podaniem zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tradycyjne polskie zupy. Spróbujcie konieczne słodkiej pomidorówki . Być może skusi was także aromatyczna pieczarkowa .

Zupa ogórkowa babci Zosi jest pyszna
canva/dziewul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy