Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy
Zupa ogórkowa świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Głęboki smak i aromat dania uzyskamy, stosując patent babci Zosi polegający na podsmażeniu kiszonki na maśle. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni efektem.
Kwaśny i pełen głębi smak zupy ogórkowej skusi nawet najbardziej wybrednych. Dzięki babcinemu trikowi bogate w cenne wartości odżywcze danie będzie jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Zrobicie je w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem.
Przepis na pyszną zupę ogórkową
Składniki:
-
5 ogórków kiszonych
-
200 ml soku z kiszonych ogórków
-
1 litr bulionu warzywnego
-
2 większe ziemniaki
-
1 większa marchewka
-
pół cebuli
-
1 liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
70 g śmietanki 12%
-
40 g masła klarowanego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować zupę ogórkową? Babcia Zosia zdradziła sekret jej smaku
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokim garnku topimy połowę porcji masła i szklimy na nim cebulę. Pod koniec wrzucamy marchewkę.
Całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu, po czym zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 7-10 minut.
Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i również rozdrabniamy na tarce — tym razem na małych oczkach. Podsmażamy je na pozostałym maśle około 5 minut. Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Wlewamy również zalewę z kiszenia.
Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez 10 minut, a przed podaniem zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tradycyjne polskie zupy. Spróbujcie konieczne słodkiej pomidorówki . Być może skusi was także aromatyczna pieczarkowa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
-
Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama