Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu
canva/Dar1930

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

10 marca 2022

Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie?

Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak . Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.

Przepis na smaczną ogórkową z chrzanem i kiełbasą

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1,5 litra rosołu drobiowego

  • 2 laski kiełbasy śląskiej

  • 700 g ziemniaków

  • 2 nieduże cebule

  • 2 średnie marchewki

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rosół doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy ją na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy cebulę.

Do gorącego bulionu dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Bulwy kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Warzywa wrzucamy do rosołu.

Gotujemy zupę do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy starte na tarce ogórki oraz nacięty ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie doprawiamy danie chrzanem oraz solą i pieprzem , jeśli będzie taka potrzeba.

Wskazówka: zupę można przyrządzić na bulionie warzywnym bez dodatku kiełbasy. Będzie delikatniejsza w smaku i wegańska (jeśli chrzan nie zawiera nabiału). Pomijamy wtedy etap półgodzinnego gotowania dania.

Chrzan sprawi, że zupa będzie bardzo wyrazista
Chrzan sprawi, że zupa będzie bardzo wyrazista

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz In stagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy