Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron
Zupa pomidorowa z naleśnikami? Taki pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak każdy, kto skosztował smakołyku w tej odsłonie, chętnie sięgał po niego ponownie. Zaskoczenie i prośby o dokładkę są praktycznie pewne.
Zupa pomidorowa w nietypowej odsłonie
Smakowita zupa pomidorowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów. Niektórzy mogliby ją zajadać niemal codziennie. Jeśli nie masz ochoty na dodatki w postaci ryżu i makaronu, koniecznie wypróbuj bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie .
Zupa pomidorowa wiele razy wywoływała u nas zachwyt. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Niedawno informowaliśmy, jak przygotowuje go Magda Gessler . Tym razem skoncentrujemy się nietypowej odsłonie zupy.
Naleśniki i zupa pomidorowa nie są smakołykami, które większość z nas zmieszałaby w jednym talerzu. Jednak czasami warto postawić na tego typu eksperymenty. Naleśniki zastąpią makaron. Wystarczy je odpowiednio pokroić .
Receptura na pomidorówkę z naleśnikami została opublikowana na portalu Olga Smile. Nie należy ona do trudnych i każdy powinien sobie z nią poradzić . Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania wyjątkowej zupy?
Makaron z naleśników:
-
500 ml wody
-
500 ml mleka
-
700 g mąki
-
4 jajka
-
3 g soli
-
50 ml oleju
Zupa pomidorowa:
-
8 marchewek
-
2 pietruszki
-
seler
-
por
-
3 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
3 liście laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
sól i pieprz
-
4 l wody
-
kilka łyżek oleju lub oliwy
-
lubczyk
-
koncentrat pomidorowy
-
śmietana
Zaskakująca zupa pomidorowa z naleśnikami
Na początku przygotujemy naleśniki. W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Powinniśmy otrzymać lejące się ciasto. Po 30 minutach dodajemy olej, mieszamy i rozpoczynamy smażenie. Gotowe naleśniki odstawiamy na później .
Zupa pomidorowa tym razem będzie przygotowana w bezmięsnym wydaniu. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Cebule opalamy nad palnikiem. Przyprawy i warzywa umieszczamy w garnku z wodą.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka godzin. W trakcie dodajemy czosnek, olej i koncentrat pomidorowy . Możemy również wzbogacić danie o kurkumę. Na koniec zabielamy ją śmietaną.
Zupa pomidorowa jest już gotowa i możemy dodać do niej naleśniki. Zwijamy je w rulon i tniemy tak, aby powstały nam długie paski . Zalewamy je naszym specjałem. Warto również zapoznać się z przepisem na zupę pomidorową od Jakuba Kuronia . Ciekawa receptura znajduje się również na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości
-
Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
Źródło: Olga Smile