Smakosze.pl
Zupa pomidorowa

smakosze.pl

Dodaj do zupy pomidorowej niezwykły składnik. Poleca go sama Gessler

1 Lutego 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Zupa pomidorowa przygotowywana na soku pomidorowym też może smakować idealnie. To jedno z najprostszych i najtańszych rozwiązań, z których warto korzystać w swojej kuchni. Przygotujecie pyszny obiad w dosłownie chwilę, a co najważniejsze, jest to t

Zupa pomidorowa należy do flagowych dań kuchni polskiej. Słynie ona z wielu smacznych, ale i aromatycznych potraw, które zachwycają nie tylko rodaków, ale i przyjezdnych z całego świata. To idealna propozycja na dopełnienie obiadu, który dla niektórych powinien składać się z dwóch dań.

Od pokoleń przygotowujemy pomidorową we własnych domach, korzystając z różnych przepisów. Co ciekawe, u każdego smakuje ona inaczej. Możemy podawać ją na wiele sposobów, zaczynając od modyfikacji przypraw, ale i dodatków.

Z ryżem, makaronem czy kluskami- zawsze smakuje idealnie. Podajemy przepis na nietypową zupę pomidorową, którą przygotujecie w chwilę. Wszystko za sprawą gotowego składnika, jakim jest sok pomidorowy. Dostaniecie go w każdym sklepie, a co najważniejsze, smaczny obiad będzie was kosztować grosze. Sama Magda Gessler poleca to rozwiązanie.

Zupa pomidorowa w taniej odsłonie

W trakcie przygotowywania pomidorowej sięgamy po świeże pomidory, pulpę z puszki lub po sok pomidorowy. Jak się okazuje, to rewelacyjne rozwiązanie, które pomoże uzyskać idealną w smaku zupę. Warto korzystać z takich prostych rozwiązań w kuchni, dzięki czemu zaoszczędzimy czas na przygotowaniu pysznego obiadu.

W tym artykule pisaliśmy również o wskazówkach na przygotowanie aromatycznego rosołu. Z pewnością takie triki usprawnią wasze kulinarne zadania. Poza pomidorową czy rosołem kuchnia Polska słynie również z aromatycznego żurku. Pisaliśmy o nim tutaj.

Przepis na zupę pomidorową na soku pomidorowym 

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego

  • 1 l wody

  • kostki rosołowe

  • włoszczyzna

  • cebula

  • czosnek - 3 ząbki

  • przyprawy + sól i piperz

  • ew.świeże zioła - bazylia, tymianek, lubczyk

  • śmietana

Sposób przygotowania:

Przepis jest banalnie prosty. Zaczynamy od zagotowania wody, a następnie dodajemy do niej wszystkie zioła i przyprawy. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie kostki rosołowej. Nie może zabraknąć również włoszczyzny, zatem dodajemy ją pokrojoną na drobno.

[EMBED-15]

Następnie przechodzimy do pokrojenia cebuli, jednak, żeby miała ona wyraźny smak i nadała zupie niecodziennego aromatu, warto ją wcześniej opalić. Do garnka ze wszystkimi produktami dodajemy posiekany czosnek i wlewamy sok pomidorowy.

Całość należy zagotować, a następnie trzymać na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Polecamy zabielić zupę śmietaną. Przed podaniem warto posypać ją natką pietruszki lub bazylią. Pomidorowa gotowa. Życzymy smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ofeminin.pl

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >