Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad
Zupa pomidorowa, to idealne danie na każdy poniedziałek i nie tylko! Treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Łatwa i szybka w przygotowaniu - zawsze przepyszna. Często gości w naszych domach jako danie poniedziałkowe, gdyż w cudowny sposób, zamieniamy niedzielny rosół właśnie w zupę pomidorową. Jeśli jednak w naszych domach nie ma tradycji niedzielnego rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajową "pomidorówkę" ugotować od podstaw!
Potrzebne składniki:
rosół lub bulion warzywny
700 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej pomidorowej passaty
200 ml kwaśnej śmietany 18%
200g ugotowanego białego ryżu
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Bulionowa baza
Pyszna, warzywna baza sprawdzi się, nie tylko, jako wywar podstawowy do zupy pomidorowej ale również do innych zup. Można przygotować go w dwóch wariantach: warzywnym i mięsnym.
3-4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
kawałek pora, selera, kapusty włoskiej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
opcja mięsna: do garnka dodać części ulubionego mięsa
Wszystkie warzywa obrać i zalać wodą ( około 3,5 litra). Cebulę w całości opiec nad ogniem lub na patelni aż się zarumieni i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem. W przypadku wywaru mięsnego – gotować, aż mięsne dodatki zrobią się miękkie.
Bulion przecedzić przez sito. Można go bez problemu przechowywać w lodówce nawet kilka dni i wykorzystywać jako bazę do różnych zup i sosów.
Pomidorowe wykończenie
Do zrobienia zupy pomidorowej możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub ugotować świeży wywar według powyższego przepisu. Jeśli mamy już gotowy bulion bazowy, to przyszedł czas na pomidorowe wykończenie.
700 ml przecieru pomidorowego ( może być domowy lub kupiony w sklepie)
200 ml śmietany 18%
Do ciepłego bulionu lub mięsnego rosołu dodajemy przecier pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać śmietany. Uwaga - aby zapobiec zwarzeniu śmietany, odlej trochę śmietany do kubka i powoli dolej ciepłej zupy. Po dokładnym wymieszaniu, wlej zawartość kubka do zupy.
Pyszna zupa pomidorowa
Kiedy w kuchni zacznie unosić się aromatyczny zapach pomidorów i śmietany, to znak, że już za chwilę nasze danie będzie gotowe.
Teraz wystarczy doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać ugotowanego wcześniej ryżu. Nie od dziś wiadomo, że je się najpierw oczami, zadbaj więc o piękną prezentację. Gotowy talerz udekoruj łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki. Wygląda pysznie i tak też smakuje!
undefinedundefined