zupa pomidorowa
canva/arfo

Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad

Co zrobić na poniedziałkowy obiad? Zupa pomidorowa to jedyna, słuszna odpowiedz! Bez problemu zrobisz ją na bazie niedzielnego rosołu. Poznaj łatwy i szybki przepis na zupę pomidorową dla prawdziwych smakoszy

Zupa pomidorowa, to idealne danie na każdy poniedziałek i nie tylko! Treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Łatwa i szybka w przygotowaniu - zawsze przepyszna. Często gości w naszych domach jako danie poniedziałkowe, gdyż w cudowny sposób, zamieniamy niedzielny rosół właśnie w zupę pomidorową. Jeśli jednak w naszych domach nie ma tradycji niedzielnego rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajową "pomidorówkę" ugotować od podstaw!

Potrzebne składniki:

  • rosół lub bulion warzywny
  • 700 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej pomidorowej passaty
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200g ugotowanego białego ryżu
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Bulionowa baza

Pyszna, warzywna baza sprawdzi się, nie tylko, jako wywar podstawowy do zupy pomidorowej ale również do innych zup. Można przygotować go w dwóch wariantach: warzywnym i mięsnym.

  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek pora, selera, kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcja mięsna: do garnka dodać części ulubionego mięsa


Wszystkie warzywa obrać i zalać wodą ( około 3,5 litra). Cebulę w całości opiec nad ogniem lub na patelni aż się zarumieni i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem. W przypadku wywaru mięsnego – gotować, aż mięsne dodatki zrobią się miękkie.

Bulion przecedzić przez sito. Można go bez problemu przechowywać w lodówce nawet kilka dni i wykorzystywać jako bazę do różnych zup i sosów.

Pomidorowe wykończenie


Do zrobienia zupy pomidorowej możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub ugotować świeży wywar według powyższego przepisu. Jeśli mamy już gotowy bulion bazowy, to przyszedł czas na pomidorowe wykończenie.

  • 700 ml przecieru pomidorowego ( może być domowy lub kupiony w sklepie)
  • 200 ml śmietany 18%

Do ciepłego bulionu lub mięsnego rosołu dodajemy przecier pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać śmietany. Uwaga - aby zapobiec zwarzeniu śmietany, odlej trochę śmietany do kubka i powoli dolej ciepłej zupy. Po dokładnym wymieszaniu, wlej zawartość kubka do zupy.

Pyszna zupa pomidorowa

Kiedy w kuchni zacznie unosić się aromatyczny zapach pomidorów i śmietany, to znak, że już za chwilę nasze danie będzie gotowe.

Teraz wystarczy doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać ugotowanego wcześniej ryżu. Nie od dziś wiadomo, że je się najpierw oczami, zadbaj więc o piękną prezentację. Gotowy talerz udekoruj łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki. Wygląda pysznie i tak też smakuje!

Następny artykuł