Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad

zupa pomidorowa
canva/arfo

Zupa pomidorowa, to idealne danie na każdy poniedziałek i nie tylko! Treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Łatwa i szybka w przygotowaniu - zawsze przepyszna. Często gości w naszych domach jako danie poniedziałkowe, gdyż w cudowny sposób, zamieniamy niedzielny rosół właśnie w zupę pomidorową. Jeśli jednak w naszych domach nie ma tradycji niedzielnego rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajową "pomidorówkę" ugotować od podstaw! 

Potrzebne składniki:

  • rosół lub bulion warzywny

  • 700 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej pomidorowej passaty

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

  • 200g ugotowanego białego ryżu

  • Natka pietruszki

  • Sól, pieprz

Bulionowa baza

Pyszna, warzywna baza sprawdzi się, nie tylko, jako wywar podstawowy do zupy pomidorowej ale również do innych zup. Można przygotować go w dwóch wariantach: warzywnym i mięsnym. 

  • 3-4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 cebula 

  • kawałek pora, selera, kapusty włoskiej

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • opcja mięsna: do garnka dodać części ulubionego mięsa

Wszystkie warzywa obrać i zalać wodą ( około 3,5 litra). Cebulę w całości opiec nad ogniem lub na patelni aż się zarumieni i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem. W przypadku wywaru mięsnego – gotować, aż mięsne dodatki zrobią się miękkie. 

Bulion przecedzić przez sito. Można go bez problemu przechowywać w lodówce nawet kilka dni i wykorzystywać jako bazę do różnych zup i sosów. 

Pomidorowe wykończenie

Do zrobienia zupy pomidorowej możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub ugotować świeży wywar według powyższego przepisu. Jeśli mamy już gotowy bulion bazowy, to przyszedł czas na pomidorowe wykończenie. 

  • 700 ml przecieru pomidorowego ( może być domowy lub kupiony w sklepie)

  • 200 ml śmietany 18%

Do ciepłego bulionu lub mięsnego rosołu dodajemy przecier pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać śmietany. Uwaga - aby zapobiec zwarzeniu śmietany, odlej trochę śmietany do kubka i powoli dolej ciepłej zupy. Po dokładnym wymieszaniu, wlej zawartość kubka do zupy. 

Pyszna zupa pomidorowa

Kiedy w kuchni zacznie unosić się aromatyczny zapach pomidorów i śmietany, to znak, że już za chwilę nasze danie będzie gotowe.

Teraz wystarczy doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać ugotowanego wcześniej ryżu. Nie od dziś wiadomo, że je się najpierw oczami, zadbaj więc o piękną prezentację. Gotowy talerz udekoruj łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki. Wygląda pysznie i tak też smakuje! 

undefinedundefined