Zupa pomidorowa to fantastyczna propozycja obiadowa, którą łatwo można wykonać z rosołu.
Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Ewa Wachowicz jak mało kto zna się na tradycjach naszej kuchni. Nie znaczy to jednak, że nie zdarza jej się odejść od żelaznych kanonów. Tak jest w wypadku tej zupy pomidorowej, którą znajdujemy tu w zupełnie odmienionym obliczu.
Uważaj, zupa pomidorowa wyjdzie niesmaczna, jeżeli dodasz do niej jeden składnik. Zepsuje nie tylko smak, ale i cały obiad. Wystarczy niewielka ilość produktu, a będzie gorzka. Nie popełnij mojego błędu, zupa nie nadawała się do jedzenia.
Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy.
Czy ugotowanie pomidorówki w 10 minut jest możliwe? Jak najbardziej! Skorzystaj z przepisu na szybką zupę pomidorową i ciesz się jej smakiem. Zrobisz ją błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.
Zupa pomidorowa zwykle jest zabielana śmietaną lub jogurtem. Jednak ja stawiam tu na zupełnie inny, zaskakujący produkt. Dzięki niemu pomidorówka nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.
Zupa, która spala tłuszcz? Brzmi jak żart, ale według wielu ten przepis może wzbogacić dietę. Łatwa do zrobienia, smaczna i niedroga - po prostu ideał. Poniżej zdradzamy przepis.
Czy wiesz, że przy sejmie działa restauracja, która jest dostępna tylko dla posłów i pracowników? Znany youtuber Książulo podstępem zamówił stamtąd obiad. Nie krył swojego zaskoczenia. Takich cen nikt się nie spodziewał.
Zupa pomidorowa jest na tyle znana, że nie trzeba jej nikomu przedstawiać. A co ty na to, gdybyśmy ją trochę zmodyfikowali i ulepszyli jej smak? Przeczytaj ten przepis i zachwyć swoją zupą. Sezonowy składnik pasuje do niej, jak ulał.
Jaka jest najlepsza zupa na zimę? W takim kraju jak Polska, który ma zupy najlepsze na świecie, nie da się rozstrzygnąć tego pytania. W redakcji Smakoszy niemal doszło do rękoczynów. W końcu zdecydowaliśmy się na kompromisowych 7 zimowych zup.
Pani Lucyna zamówiła pomidorową w barze mlecznym w Rumi. To miasto nieopodal Gdyni. Gdy przyszło do płacenia, klientka była zaskoczona kwotą za złożone zamówienie. Ile wydała na zupę w rumskim lokalu? Tego się chyba nikt nie spodziewał!
Zupa pomidorowa jest jedną z bardziej lubianych zup w moim domu. Moja mama przyrządza ją w oryginalny sposób. Dzięki niemu ta smaczna zupa jest wyjątkowo gęsta i wspaniale syci. Wystarczy nawet za cały obiad.
Nie ma to jak klasyczna pomidorowa. Jak jednak ugotować ją, by była tak pyszna, jak nigdy wcześniej? Banalny, a przy tym smakowity przepis podpowiedziała mi moja znajoma kucharka. Muszę przyznać, ze jej wskazówki były strzałem w dziesiątkę.
Bary mleczne słyną z niskich cen i domowego smaku potraw. Zwykle można w nich spróbować takich klasyki jak kotlet schabowy czy pomidorowa. Na takie rarytasy postawił też YouTuber, który testował ofertę toruńskich lokali.
Szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę? Polecamy pomidorówkę z dodatkiem sycącej czerwonej soczewicy. Proste i pyszne danie z pewnością w mig podbije niejedno podniebienie!
Zupę pomidorową można zabielić inaczej. Moja znajoma zamiast śmietany używa innego produktu. Odkąd pokazała mi przepis, robię podobnie, a rodzina jest zachwycona nową wersją pomidorówki.
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych zup. Jednak przygotowana ze świeżych pomidorów staje się prawdziwym rarytasem, którym nie pogardzi żaden smakosz. Polecamy przepis na tę wyborną zupę od kucharza Tomasza Strzelczyka. Podczas gotowania jest istotna jedna kwestia. Koniecznie trzeba o niej pamiętać.
Zupa pomidorowa jest pyszna i bardzo zdrowa. Przepadają za nią nie tylko dzieci, ale też starsi. Podajemy ją z makaronem lub z ryżem. Jednak patent mojej babci na pomidorówkę jest bezkonkurencyjny. Trzeba pamiętać o jednej czynności - dzięki niej uzyskamy doskonały smak.
Zupa pomidorowa co jakiś czas pojawia się w każdym domu. Mało kto jednak podchodzi do niej podobnie jak Robert Makłowicz. Kucharz-podróżnik przedstawił lekką, idealną na lato wersję, w której smak pomidorów podkreśla oliwa oraz inspirowane kuchnią grecką przyprawy.
Każdy choć raz w życiu gotował zupę pomidorową. Dla wielu osób oczywiste jest, że przyrządza się ją na wczorajszym rosole. Moja mama ma jednak na tę potrawę zupełnie inny patent i gotuje ją na wywarze wieprzowym. Smak jej zupy pomidorowej jest słynny w całej naszej rodzinie.
Dietetyk postanowił rozwiązać odwieczny spór. Powiedział, czy lepszy jest rosół, czy też pomidorowa. W swoim werdykcie nie opierał się jednak na osobistych preferencjach, takich jak smak. Po pod lupę wziął właściwości zdrowotne obydwu zup.
Popularny youtuber po raz kolejny odwiedził polecany bar mleczny. Tym razem padło na przybytek mieszczący się w Krakowie. Czy średnia ocena 4,7 według opinii Googla okazała się zasłużona? Schabowy z baru mlecznego „Miła" zdeklasował konkurencję.
Znudziła Ci się zwykła zupa pomidorowa? Koniecznie ugotuj ją według przepisu Anny Lewandowskiej. Do pomidorowej dodaj orzechy nerkowca, mleko kokosowe i krewetki. Zupa w orientalnym stylu zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni.
Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.
Restauracje w USA również serwują dania kuchni polskiej. Jeden z twórców internetowych postanowił przekonać się sam, czy ich jakość jest zadowalająca. Wybrał się na schabowego i pomidorową. Swoimi wrażenia podzielił się w wyczerpującej recenzji. Sprawdziliśmy, jak mu smakowało.
Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować. Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku, który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.
Sekretem najsmaczniejszej zupy pomidorowej jest aromatyczny wywar. Zapomnij o gotowaniu kultowej potrawy na rosole, czy na wołowinie. Najlepsze będzie mięso z indyka. Jest zdrowe, delikatne i pełne smaku. Wystarczy indycze skrzydło lub szyja oraz porcja włoszczyzny, by przygotować najpyszniejszą zupę pod słońcem. Do przyrządzenia zupy pomidorowej na indyku potrzebujesz również warzyw rosołowych, liści laurowych i ziela angielskiego. To właśnie dzięki nim ugotujesz niezwykle aromatyczny wywar. Mięso z indyka jest delikatne i bardzo smaczne. Po ugotowaniu zupy obierz je i podaj razem z zupą lub zamroź i wykorzystaj np. do farszu na pierogi lub do pyz z mięsem.Nie zagęszczaj zupy pomidorowej mąką lub dużą porcją śmietany. Wystarczy, że zblendujesz wywar z pomidorami, ugotowaną marchewką i cebulą, a zupa stanie się kremowa i gęsta. Śmietanę dodaj po sam koniec gotowania. Wystarczą dosłownie 2-3 łyżki. Do zupy pomidorowej koniecznie dodaj przecier lub passatę pomidorową. Produkt przesmaż na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku. Pomidory koniecznie dopraw do smaku cukrem oraz suszoną bazylią. Będą słodkie i pełne aromatu. Ugotowaną zupę podaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Będzie domowo i pysznie.
Robert Makłowicz przygotował zupę pomidorową. Nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie oryginalny dobór dodatków. Kucharz do swojej pomidorówki wrzucił niespotykany w niej zazwyczaj makaron orzo. Przyznac trzeba, że kluski przypominające do złudzenia ryż są bardzo sprytnym posunięciem.Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zainspirowana jest greckim wariantem potrawy. Na słonecznych wyspach, poza orzo dodaje się do niej między innymi seler naciowy, wino czy cynamon. Tak przyrządzona zupa smakuje zupełnie inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Co ciekawe, można jeść ją zarówno na ciepło jak i na zimno.