Zupa pomidorowa wyszła za rzadka? 1 trick i po problemie
Zupa pomidorowa jest za rzadka? Przesmaż koncentrat pomidorowy na patelni, dodaj odrobinę wywaru i wlej do zupy. Prosty sposób jest niezwykle skuteczny i o wiele lepszy od mąki, która wzmacnia kaloryczność potrawy.
Zupę pomidorową każdy gotuje nieco inaczej. Niektórzy gotują ją na rosole, inni na wywarze warzywnym, jeszcze inni na wołowinie, czy żeberkach. Klasyczną pomidorówkę podajemy z makaronem, lanymi kluskami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebne są oczywiście soczyste, świeże pomidory, ewentualnie pomidory z puszki. Nie może zabraknąć również koncentratu pomidorowego. Przecier nie tylko wzmacnia smak całego dania. Dodany do zupy w odpowiedni sposób zagęszcza również zupę i sprawia, że pomidorówka jest aksamitna.
Zupę pomidorową zawsze doprawiamy również cukrem. Słodka przyprawa doskonale neutralizuje cierpkość pomidorów i koncentratu pomidorowego. Cukier dodajemy pod sam koniec, kiedy doprawiamy całe danie. Zupę możemy dodatkowo zabielić kwaśną śmietaną.
Pomidorówkę zagęść koncentratem pomidorowym
Koncentrat dodany do zupy pomidorowej zagęści ją i sprawi, że zupa będzie aksamitna. Produkt przesmaż na patelni, następnie wlej niewielką ilość zupy, wymieszaj i podgotuj chwilę. Tak przygotowany koncentrat zagęści całe danie i się nie rozwarstwi.
Zrezygnuj z zagęszczania zupy mąką. Mąka jest ciężkim produktem, który sprawi również, że pomidorówka będzie kaloryczna . Zupę zagęść koncentratem, możesz dodać również starte pomidory.
Jaki koncentrat wybrać? Nie każdy ma świadomość
Koncentrat koncentratowi nie jest równy. Niektóre produkty mają bardzo dobry skład, inne lepiej omijać szerokim łukiem. Najlepszym koncentratem będzie domowy przecier przygotowany w 100% z soczystych warzyw.
Jeśli nie przygotowałaś zimowych przetworów, sięgnij po ten koncentrat, który zawiera minimum 30% pomidorów i ma jak najmniejszy skład. Im mniej konserwantów i innych, sztucznych i chemicznych produktów, tym lepiej.
Jak zrobić przecier pomidorowy z soczystych pomidorów? Dowiedz się również, jak zabezpieczyć otwarty koncentrat przed zepsuciem . Wystarczy prosty trik, a zachowa świeżość na dłużej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama