Smakosze.pl Przepisy Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
canva/milla1974; TRICOLORS/East News

Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku

23 października 2022

Rozgrzewająca zupa z dyni świetnie sprawdzi się jako jesienny obiad. Ewa Wachowicz wzbogaca warzywny krem o dodatek gałki muszkatołowej. Przyprawa znakomicie podkreśla lekko słodki smak dania i sprawia, że nabiera ono przyjemnego aromatu. Spróbujecie?

Jeśli szukacie dodatku, który wydobędzie z dyni to, co najlepsze, postawcie na gałkę muszkatołową. Ewa Wachowicz dodaje jej do swojej zupy krem i uzyskuje znakomite rezultaty. Skorzystajcie z prostej receptury na ten smakołyk, a zachwycicie siebie i bliskich.

Przepis na zupę z dyni Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 600 g świeżej dyni

  • 1 mniejsza cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml śmietany do zup

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • prażone pestki dyni do podania

Jak zrobić smaczną zupę z dyni? Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Szklimy ją na maśle klarowanym, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy obraną ze skórki i pozbawioną pestek dynię.

Smażymy przez chwilę, po czym podlewamy całość bulionem i dusimy do miękkości do 30 minut. W międzyczasie podlewamy bulionem, jeśli zacznie brakować płynu. Zupę z dyni studzimy i blendujemy na gładki krem.

Łączymy go ze śmietaną. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by zupa z dyni była wegańska, zamiast klasycznej śmietany dodajecie roślinny zamiennik np. kokosowy lub sojowy. Cebulkę podsmażcie na oleju rzepakowym.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na przysmaki z dynią. Szczególnie polecamy słodkie placki z dodatkiem banana . Być może też spodoba wam się patent na delikatne ciasto z jej dodatkiem.

Zupa z dyni Ewy Wachowicz jest znakomita
canva/Boarding1Now

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy