Zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek
Smalec to niewątpliwie smaczna omasta do chleba. Ze skwarkami, cebulką lub jabłkiem jest po prostu pyszny. Jeszcze bardziej zachwyci was zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek. Słodkawa nuta naprawdę dobrze mu robi.
Smalec otrzymuje się z wieprzowej słoniny. Jako tłuszcz zwierzęcy z pewnością nie jest zdrowy, bo zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jednak, gdy jesz go od czasu do czasu, w niedużych ilościach nie powinien zaszkodzić.
Kromka chleba posmarowana smalcem i oprószona przyprawami albo podana z kiszonym ogórkiem smakuje doskonale. Jest dobra na przekąskę czy przystawkę, a także na zakąskę do piwa. Zobacz jak przygotować oryginalne smarowidło do pieczywa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupełnie nową wersję tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek
Składniki:
-
1 kg słoniny bez skóry
-
2 cebule
-
2 jabłka
-
3 ząbki czosnku
-
100 g rodzynek
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie smalczyku z rodzynkami
Słoninę pokrój w niedużą kostkę, umieść w garnku. Podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Podgrzewaj, aż pozostaną tylko małe skwarki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i jabłka dodaj do gorącego tłuszczu. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż dodatki zrobią się miękkie.
Do smalcu dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone i osuszone rodzynki. Wymieszaj z majerankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/k_samurkas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
-
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: wcinajpolske