Żurek w chlebie – nie tylko na Wielkanoc
Żurek w chlebie: przepis na zakwas
Aby udało się przygotować pyszny, aromatyczny żurek w chlebie, niezbędny jest dobry zakwas. Można go kupić w sklepie, ale warto wygospodarować trochę czasu i przygotować go samodzielnie – tym bardziej, że cały proces zajmie około 10 minut.
-
Zimna woda – pół litra,
-
Mąka żytnia (typ 2000) – 4 pełne łyżki,
-
Ziele angielskie – 6 ziarenek,
-
Liść laurowy – 4 sztuki średniej wielkości,
-
Czosnek – 5 ząbków średniej wielkości lub 4 duże,
-
Sól – pół łyżeczki.
Wyparzamy i osuszamy duży słoik, w którym umieszczamy mąkę i pozostałe suche składniki (ząbki czosnku w całości). Wlewamy wodę, mieszamy dokładnie zawartość i zakrywamy słoik ściereczką, przy czym można użyć gumki recepturki lub sznurka, aby unieruchomić tkaninę. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione miejsce na 5 dni (można schować go do szafki), przy czym musimy pamiętać, aby raz dziennie dobrze go przemieszać. Gotowy zakwas trzeba wykorzystać w ciągu dwóch tygodni, podczas których powinien być przechowywany w zamkniętym słoiku w lodówce.
Żurek w chlebie: składniki
Do przygotowania żurku w chlebie potrzebujemy następujących składników:
-
Domowy zakwas – pół litra,
-
Woda – 1 litr,
-
Biała kiełbasa (surowa lub parzona) – 0,5 kilograma,
-
Cebula – 1 duża sztuka,
-
Masło 82-procentowe – 1 pełna łyżka,
-
Majeranek – 1 łyżka,
-
Tarty chrzan (ze słoiczka) – 1 łyżka (lub do smaku),
-
Śmietana 18-procentowa – 2-3 łyżki,
-
Sól i pieprz do smaku,
-
Ugotowane jajka – po 1 na każdą porcję (chyba, że ktoś lubi więcej),
-
Okrągły bochenek chleba.
Jak zrobić żurek w chlebie?
W garnku, w którym będzie się gotował żurek, rozpuszczamy na małym ogniu masło. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę średniej wielkości, a kiełbasę w plasterki lub w półplasterki. Wrzucamy obydwa składniki do garnka z masłem i podsmażamy cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wodę i zakwas, a następnie doprowadzamy do zagotowania. Po 15 minutach dodajemy chrzan, sól, pieprz i majeranek. Śmietany nie wlewamy do garnka z gotującą się zupą, ponieważ może się zważyć. Aby tego uniknąć, wystarczy ją zahartować, a robi się to poprzez dolanie kilku łyżek zupy do pojemnika ze śmietaną i dokładne wymieszanie. Dopiero tak przygotowaną śmietaną zabielamy żurek. Raz jeszcze zagotowujemy całość. Żurek w chlebie jest już prawie gotowy!
Jak podawać żurek w chlebie?
Zanim wybierzemy się na zakupy, warto się zastanowić, w jaki sposób będziemy podawać żurek w chlebie. Jeśli planujemy uroczysty obiad z jedną chlebową „wazą” na środku stołu, musimy kupić duży bochenek, w którym zmieści się zupa dla kilku osób. Druga opcja to podanie każdej z osób jego porcji w oddzielnym chlebku – wtedy wystarczą małe bochenki. Bez względu na wielkość, chleb nie może być płaski – powinien być dobrze wyrośnięty i na tyle wysoki, aby po odcięciu górnej części zostało jeszcze sporo miejsca, w którym znajdzie się zupa. Po odcięciu „pokrywki” usuwamy chlebowy miąższ w taki sposób, aby została tylko cienka warstwa przy skórce. Żurek w chlebie będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli zadbamy o jego dekorację. Już sam chleb poprawia wyjątkowość dania, ale warto jeszcze, oprócz połówek jajek, dodać plasterki podsmażonej, zarumienionej kiełbaski oraz szczyptę majeranku na wierzch.