Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.04.2025 10:18

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut

Pyszna sałatka z jajkiem
Fot. Canva/HomadePictures

Dobra sałatka nadaje się na każdą okazję. Podamy ją nie tylko na spotkanie towarzyskie, ale również stworzymy z niej lekką i smaczną przekąskę. Idealnie, jeśli poza walorami smakowymi niesie ze sobą również prostotę i szybkość przygotowania. Jeśli tego właśnie szukasz w sałatce, poniższy przepis jest dla ciebie.

Co podać podczas przyjęcia?

Po świętach wielkanocnych w lodówce zostają nam rozmaite, typowe dla tego czasu produkty. Nie musisz ich wyrzucać ani mrozić na zaś. Poniższa sałatka świetnie wykorzysta świątecznie pozostałości w smaczny sposób.

Najlepsze są proste i szybkie przepisy, które nie będą od nas wymagać zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Taka właśnie jest nasza smaczna i pożywna sałatka. Zjedz ją w domu lub zabierz w pudełku do pracy. Jej jedzenie będzie czystą przyjemnością.

jajka na twardo.jpg
Fot. Canva
Nigdy nie wstawiaj tego do lodówki. Rachunki za prąd będą olbrzymie

Pyszna sałatka jajeczna na Wielkanoc

Jeśli macie w lodówce wciąż produkty typowe dla Wielkanocy, to ta szybka sałatka  jest właśnie dla Was. Zużyjecie jedzenie w smaczny sposób. Do przygotowania sałatki będziecie potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną sałatkę na Wielkanoc?

W pierwszej kolejności ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupek, koimy w kostkę i przekładamy do dużej miski.

Jajka pokrojone w kostkę
Fot. Canva/hlehnerer

Por i jabłka również kroimy w kostkę i dodajemy do miski z jajkami. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast kukurydzę odsączamy z zalewy, po czym oba składniki dodajemy do reszty. Wszystko dokładnie mieszamy

W osobnej salaterce mieszamy ze sobą majonez, chrzan, sól oraz pieprz. Następnie zalewamy sosem składniki znajdujące się w dużej misce. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a tuż przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. 

Tak przygotowana sałatka zachwyci całą rodzinę.

Sprawdź przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, które smakuje jak karpatka. Zobacz, o czym należy pamiętać, rozmrażając lodówkę

Pyszna sałatka.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures