Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Danie – co to jest? Podstawowe informacje

Danie zasadniczo stanowi każdą potrawę spożywaną przez człowieka, bez względu na jej złożoność. Współcześnie jednak danie utożsamia się raczej z daniem głównym, a więc potrawą o dużej złożoności i bogatych walorach odżywczych, która stanowi podstawę codziennego jadłospisu człowieka.

Zwykle na danie składa się mięso – drób, wieprzowina, wołowina lub ryby – podawane wraz z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Dodatek do dania stanowią rozmaite sosy, warzywa czy surówki. Naturalnie, nie wszystkie dania muszą zawierać mięso (dania wegetariańskie) i mogą różnić się od siebie strukturą w zależności zarówno od preferencji smakowych osób konsumujących, jak i od okoliczności podania dania czy kuchni, podług receptur której jest ona przyrządzana.

Jakie rodzaje dań wyróżniamy?

Dania możemy podzielić zarówno przez wzgląd na okoliczności w jakich są serwowane (na przykład danie uroczyste czy po prostu danie obiadowe), jak i przez wzgląd na to, jakie składniki posłużyły do ich przygotowania. Mogą to więc być dania z makaronem, dania rybne, dania mięsne, dania wegetariańskie, ale także zupy, desery, wypieki czy przetwory.

Do pewnego stopnia trzeba uznać, że definicja tego czym jest danie i jakie są jego rodzaje jest bardzo płynna, ewoluują swobodnie wraz z rozwojem sztuki kulinarnej i odczuciami osób zainteresowanych.

Dania polskie – z czego słynie nasza kuchnia?

Kuchnia polska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w Europie (i w wielu innych krajach świata, takich jak USA czy Australia), ciesząc się tradycją liczoną w setkach lat i wyjątkową różnorodnością serwowanych dań.

Najpopularniejsze dania kuchni polskiej to kotlet schabowy, kotlety mielone, gołąbki, zrazy, golonka, pierogi (przede wszystkim pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami) czy bigos. Warto jednak zaznaczyć, że dania polskie to także szereg przepysznych zup. Wśród nich wymienić można takie, jak żurek, kapuśniak, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, barszcz czerwony, krupnik, zupa grochowa czy chłodnik litewski.

Pokaż więcej

jajko
16.05.2024 18:36 Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero teraz

Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.

racuchy
16.05.2024 13:08 Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.

naleśniki bez mąki
16.05.2024 09:20 Zapomnij o mące, najlepsze naleśniki zrobisz zupełnie inaczej. Są cudownie puszyste

Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.

sushi z parówek
15.05.2024 19:32 Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.

fasolka po bretońsku
14.05.2024 17:17 Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej

Fasolowa potrawka podwójnie bogata w białko jest świetnym, prostym i łatwym do odgrzewania obiadem. Ważne jednak, jakiego mięsa użyje się od jej przygotowania. Choć tu rozwiązań może być mnóstwo, nie wszystkie są równie dobre.

kaszanka pieczona z dodatkami
14.05.2024 13:27 Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie

Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele. 

jajka na łodygach pietruszki
13.05.2024 16:05 Wbijam jajka do łodyg pietruszki i odpalam blender. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Już nigdy nie wyrzucisz łodyg pietruszki. Można zrobić z nich doskonałą przekąskę, która najpierw zachwyci wyglądem, a potem doskonałym smakiem. Wystarczy, że masz jajka, natkę pietruszki i kilka dodatków. Przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Wypróbuj ten przepis w swoim domu. 

racuchy
12.05.2024 22:27 Sypię dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Wychodzą puszyste i lekkie jak obłok

Lubisz racuchy? Zrób je tak, by wyszły puszyste i lekkie jak obłok. Taki efekt uzyskasz dzięki temu przepisowi. Tajemnica wyjątkowej puszystości tkwi w jednym składniku. Być może masz go w swojej kuchni. 

przekąska
12.05.2024 17:49 Zawijam parówki w ciasto francuskie z wstawiam do piekarnika. Lepszej przekąski nie jadłam

Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to ten przepis właśnie taką gwarantuje. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Wystarczy, że zawiniesz parówki w ciasto francuskie. Reszty dokona piekarnik, a znakomita przekąska wkrótce trafi na twój stół. 

koperek
12.05.2024 17:34 Pamiętaj o tym przed mrożeniem koperku. Dzięki temu zachowa swój kolor

Koperek kusi świeżym zapachem i pysznym smakiem. Chętnie dodajemy go do wielu potraw. Jednak, co zrobić, by mrożony koperek zachował swój intensywny kolor? Koniecznie pamiętaj o tym zanim zamrozisz to smaczne warzywo. 

siatka
11.05.2024 15:01 Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Słoiki, butelki i pojemniki w plastikowej siatce mogą sprawić nam nie lada problem. Musisz je przenieść np. ze sklepu do domu, a one jak na złość się przewracają. Co robić? Wykorzystaj ten genialny trik i zobacz, co się stanie. 

Fot. Canva/GROGL
11.05.2024 09:19 Biorę pierś z kurczaka, białą fasolę i robię taką potrawkę, że wszyscy się oblizują

Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy. 

młoda kapusta
10.05.2024 09:33 Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Mój mąż mógłby to jeść codziennie

Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.

racuchy
10.05.2024 07:58 Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam racuchy zupełnie inaczej, wyszły idealnie

Jeśli marzą ci się apetyczne racuchy, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi idealnie. Jednak do racuchów nie dodaję drożdży ani proszku do pieczenia. To w niczym nie przeszkadza. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka.

pierogi
09.05.2024 13:45 Pamiętaj o tym przed mrożeniem pierogów. Inaczej się posklejają i będą do niczego

Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.

kiełkujący czosnek
09.05.2024 07:59 Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz

Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. 

bigos
08.05.2024 18:13 W maju gotuję bigos z młodej kapusty. Rodzina za nim szaleje, 1 dodatek jest najważniejszy

Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni. 

kalafior
08.05.2024 17:00 Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.

szparagi zawinięte w ciasto francuskie i boczek
07.05.2024 18:21 Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni. 

racuchy twarogowe
06.05.2024 19:08 Przepis na te racuchy twarogowe dostałem od babci. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.

pomidor z kieliszkiem
06.05.2024 18:08 Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal

Czy wiesz co się stanie, gdy zbliżysz kieliszek do pomidora? Ja też nie wiedziałem, dopóki nie sprawdziłem tej sztuczki po raz pierwszy. Teraz wracam do niej co i raz, bo z tego dziwnego połączenia powstaje coś pysznego. Czytaj dalej, a założę się, że będziesz zachwycona efektem.

ketchup z mąką
06.05.2024 13:41 Wsyp mąkę do ketchupu i wymieszaj. Zdziwisz się, jakie danie z tego wyjdzie

Oto niezwykłe połączenie dwóch zwykłych produktów dostępnych w każdej kuchni. Ta szybka przekąska należy do kategorii eksperymentów, do których można posunąć się, nie mając dosłownie nic w lodówce. Wiemy też, że są na sali wielbiciele ketchupu tak zajadli, że będzie to od dziś ich ulubione danie.

naleśniki
05.05.2024 19:21 Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować

Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.

kiełbasa po cygańsku
05.05.2024 15:19 Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

zupa z botwinki
04.05.2024 16:41 Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej

Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej. 

quesadilla
03.05.2024 17:43 Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas

Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę. 

mizeria
02.05.2024 20:25 Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie

W jaki sposób robisz mizerię? Ja zalewą ją tym składnikiem, a efekt wszyscy chwalą. Dlatego polecam ten prosty, zdrowy i smaczny sposób na mizerię. 

przekąska
02.05.2024 16:40 Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ser i pomidory. Ta przekąska nie ma sobie równych

Jeśli marzy ci się wyborna przekąska, to weź ciasto francuskie, posmaruj je tym składnikiem, połóż też ser i pomidory. Wyjdzie przekąska, że palce lizać, które nie ma sobie równych.