Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.05.2024 18:26

Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji

surówka
Fot. Canva/form_my_poin_of_view

Jak obiad, to tylko z pyszną surówkę. Ostatnio robię ją z kalafiora, dodaję kilka zdrowych składników i zaraz podaję. Ta surówka jest nie tylko prosta, ale także przepyszna. Wracam do niej co i raz, ty też tak będziesz robić.

Surówka pełna smaku i witamin

Wiosna to dobry moment, by częściej sięgać po surówki. Ostatnio korzystam z prostego przepisu i robię ją ze startego kalafiora, rzodkiewki i ogórków gruntowych. Do tego czerwona cebula, koperek, czosnek i sok z cytryny.

Surówka smakuje znakomicie i jest pełna witamin. Pasuje do wszystkich dań obiadowych i bije na głowę wszystkie serwowane na mieście. Przyrządzam ją szybko i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Apetyczna, wyrazista w smaku będzie najlepsza do wiosennego obiadu. 

surówka
Fot. Canva/Natalikaevsti
Lewandowska zdradziła sekret swojej figury. Rygorystyczne zasady i specjalne „okienko"

Jak zrobić surówkę ze startego kalafiora z dodatkami?

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cebula czerwona
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczak natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżek oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki zacznij od podzielenia kalafiora na mniejsze części i starcia go na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki i ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posiekaj czerwoną cebulę, koperek i natkę pietruszki.

Starte warzywa przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej sok z cytryny i olej. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podawaj. 

Surówka najlepsza na wiosenny obiad

Surówka ma wyrazisty smak i jest bardzo apetyczna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i tych bez mięsa. Dzięki temu przepisowi przyrządzam ją raz- dwa, schładzam i zaraz podaję. Domownicy za nią przepadają.

Każdemu polecam prosty przepis na tę surówkę. Dostarczy ona wielu witamin, które przydadzą się na wiosnę. Pisaliśmy o tym upiec sernik z przepisu Heni Foks. Podpowiadaliśmy, czy rabarbar jest warzywem, czy owocem. 

warzywa
Fot. Canva/denisfilm

Źródło: przepisjoli.com