Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.05.2024 13:08

Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

racuchy
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.

Racuchy z warzywem, które smakuje jak owoc

Jak robisz racuchy? Zapewne dodajesz do nich jabłka, bo to najbardziej popularny i równie smaczny sposób. Jednak czasem warto zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia. Jabłko zastąp rabarbarem, który jest tak naprawdę warzywem. Jednak większość z nas traktuje rabarbar jak owoc. 

Wszystko przez charakterystyczny słodko-kwaśny, a nawet cierpki smak. Ciasta z nim są znakomite i gwarantuję, że tak samo pyszne wyjdą racuchy. Puszyste jak chmurka i o ciekawym smaku będą idealne na wiosenny obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.  

racuchy
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
W Biedronce powariowali. Od dziś kiełbasę dostaniesz gratis, wystarczy spełnić 2 warunki

Jak zrobić racuchy z rabarbarem?

Składniki:

  • ¼ kg rabarbaru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ok. 2 łyżki drożdży
  • 1 ½ szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie dania zacznij od wlania letniego mleka do miski i dołóż do niego pokruszone drożdże. Wsyp cukier i sól. Wbij też jajka i wlej roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.

Teraz do miski przesiej mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Przygotowaną masę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie pokrój rabarbar w dość drobną kostkę, wsyp łyżkę cukru i wymieszaj. Gdy rabarbar puści sok, to trzeba go przecedzić.

Racuchy z rabarbarem najlepsze na wiosnę

Tak przygotowany rabarbar dodaj do wyrośniętego ciasta. Wszystko wymieszaj, rozgrzej olej na patelni i nakładaj porcje ciasta. Racuchy smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Racuchy z rabarbarem wychodzą puszyste, są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Będą w sam raz na wiosenny obiad. Pamiętaj, żeby posypać je cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z pora, która pasuje do każdego obiadu. Radziliśmy, jak ugotować pyszną i tanią zupę na wiosnę. 

racuchy
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody

Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody