Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_z_jablkami_0d45d8332c.jpg)
To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.
Ciasto z jabłkami najlepsze na deser
Jeśli twoja rodzina przepada za ciastami, to pora zerknąć na ten przepis. Często z niego korzystam i każdemu polecam, bo deser wychodzi, że palce lizać. Jest delikatne, wilgotne i pełne jabłek. Wprost rozpływa się ustach i prosi się o dokładkę.
Ciastu z jabłkami trudno się oprzeć, ale łatwo je zrobić. Składników jest ledwie kilka i są bardzo łatwo dostępne. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_jablkami_fbd91dd942.jpg)
Jak zrobić ciasto z jabłkami?
Składniki na ciasto:
- 4 jabłka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżka masła
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Podsmaż na maśle, oprósz cukrem i wymieszaj. Następnie zajmij się kruszonką. Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż masło. Wszystko wymieszaj, równocześnie zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej aromat waniliowy, dołóż jogurt i olej. Teraz dokładnie wymieszaj składniki. Przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość.
Ciasto, które znika w mgnieniu oka
Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, wyłóż na nie uprażone jabłka i na wierzch wysyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i posyp wierzch cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami wychodzi puszyste, soczyste i zachwyca smakiem. Prosty przepis daje pyszny efekt. Warto go wypróbować. Taki deser zjesz ze smakiem.
Wypróbuj koniecznie ten dodatek do mielonych. Koniecznie poznaj też zalety wciskania czosnku w masło.
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_jablkami_a8dc4b2b3f.jpg)
Źródło: YouTube/SprintCooking
Zdjęcia: screen YouTube/SprintCooking
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_8eccef25e5.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_5a5a7c3089.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)