Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.05.2024 16:57

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni

ciasto z jabłkami
Fot. YouTube/SprintCooking

To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.

Ciasto z jabłkami najlepsze na deser

Jeśli twoja rodzina przepada za ciastami, to pora zerknąć na ten przepis. Często z niego korzystam i każdemu polecam, bo deser wychodzi, że palce lizać. Jest delikatne, wilgotne i pełne jabłek. Wprost rozpływa się  ustach i prosi się o dokładkę.

Ciastu z jabłkami trudno się oprzeć, ale łatwo je zrobić. Składników jest ledwie kilka i są bardzo łatwo dostępne. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto z jabłkami
Fot. YouTube/SprintCooking
Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

Jak zrobić ciasto z jabłkami?

Składniki na ciasto:

  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżka masła

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta  zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Podsmaż na maśle, oprósz cukrem i wymieszaj. Następnie zajmij się kruszonką. Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż masło. Wszystko wymieszaj, równocześnie zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.

Do miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej aromat waniliowy, dołóż jogurt i olej. Teraz dokładnie wymieszaj składniki. Przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość. 

Ciasto, które znika w mgnieniu oka

Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, wyłóż na nie uprażone jabłka i na wierzch wysyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i posyp wierzch cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami wychodzi puszyste, soczyste i zachwyca smakiem. Prosty przepis daje pyszny efekt. Warto go wypróbować. Taki deser zjesz ze smakiem. 

Wypróbuj koniecznie ten dodatek do mielonych. Koniecznie poznaj też zalety wciskania czosnku w masło.

ciasto z jabłkami
Fot. YouTube/SprintCooking

Źródło: YouTube/SprintCooking

Zdjęcia: screen YouTube/SprintCooking