Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni
To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.
Ciasto z jabłkami najlepsze na deser
Jeśli twoja rodzina przepada za ciastami, to pora zerknąć na ten przepis. Często z niego korzystam i każdemu polecam, bo deser wychodzi, że palce lizać. Jest delikatne, wilgotne i pełne jabłek. Wprost rozpływa się ustach i prosi się o dokładkę.
Ciastu z jabłkami trudno się oprzeć, ale łatwo je zrobić. Składników jest ledwie kilka i są bardzo łatwo dostępne. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smakJak zrobić ciasto z jabłkami?
Składniki na ciasto:
- 4 jabłka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżka masła
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Podsmaż na maśle, oprósz cukrem i wymieszaj. Następnie zajmij się kruszonką. Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż masło. Wszystko wymieszaj, równocześnie zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej aromat waniliowy, dołóż jogurt i olej. Teraz dokładnie wymieszaj składniki. Przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość.
Ciasto, które znika w mgnieniu oka
Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, wyłóż na nie uprażone jabłka i na wierzch wysyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i posyp wierzch cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami wychodzi puszyste, soczyste i zachwyca smakiem. Prosty przepis daje pyszny efekt. Warto go wypróbować. Taki deser zjesz ze smakiem.
Wypróbuj koniecznie ten dodatek do mielonych. Koniecznie poznaj też zalety wciskania czosnku w masło.
Źródło: YouTube/SprintCooking
Zdjęcia: screen YouTube/SprintCooking