Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Niecodzienne zastosowanie mleka
Zastanawiasz się pewnie, co może wyjść z mleka podgrzanego w piekarniku. Już śpieszę z wyjaśnieniami. Lubisz świeży twarożek na śniadanie? Dzięki temu przepisowi będziesz mogła cieszyć się nim codziennie.
Cały proces jest banalny i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonny. Najważniejszy jest oczywiście smak twarożku, który z tego przepisu wychodzi doskonały. Już nigdy nie kupisz tego gotowego ze sklepu. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.
Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero terazNie tylko mleko
Najważniejszym składnikiem do stworzenia twarożku, jest wspomniane już mleko. Pamiętaj jednak, że nie może to być mleko kupione w kartonie, czy popularne UHT. W klepie włóż do koszyka mleko zsiadłe. Wtedy domowy twarożek na pewno się uda.
Składniki:
- 1 l zsiadłego mleka
Przepis domowy twarożek
Przygotowanie domowego twarożku rozpocznij od wlania zsiadłego mleka do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni.
Wstaw naczynie z mlekiem do piekarnika. Podgrzewaj przez ok. 45 minut. Pamiętaj, że mleko ma się podgrzać, ale nie może się zagotować.
Durszlak wyłożony czystą gazą oprzyj na rancie głębokiego garnka. Przelej do niego zagrzane mleko. Odstaw w tej postaci do wystygnięcia, a następnie odciśnij twaróg przez materiał. Gotowy ser odstaw do lodówki w celu schłodzenia i gotowe.
Podpowiadamy co dodać do racuchów zamiast jabłek. Mamy też swój własny sposób na japoński specjał.