Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie – co to jest? Podstawowe informacje

Gotowanie to potoczne sformułowanie procesu polegającego na przygotowywaniu rozmaitych potraw – głównie podawanych na gorąco. W sensie nieco bardziej szczegółowym gotowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej jedzenia, polegający na przygotowaniu pokarmu we wrzącej wodzie. 

Niemniej, gotowanie rozumiane po prostu jako przygotowywanie dań, może przybierać różne formy, wśród których gotowanie par excellence jest tylko jedną z nich. Wyróżnić w tej materii możemy także smażenie, pieczenie czy duszenie.

Jakie są techniki gotowania?

Samo gotowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych w gastronomii technik przygotowywania posiłków. Z tego względu w gotowaniu wyróżnić możemy szereg praktyk, które różnią się od siebie zarówno metodologią, jak i rezultatem powziętych działań.

Najpopularniejsze techniki gotowania – wyłączając gotowanie tradycyjne – to gotowanie na parze czy gotowanie na wolnym ogniu. Coraz większą popularnością cieszy się także gotowanie próżniowe, określane również jako metoda sous-vide.

Czy gotowanie jest trudne?

Trudno apodyktycznie stwierdzić czy gotowanie jest trudne – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj potraw chcielibyśmy gotować. Jeżeli zależy nam wyłącznie na gotowaniu dań właściwych dla codziennych obiadów czy kolacji, to odpowiedzieć trzeba, że gotowanie na pewno nie jest trudne. Kotlety schabowe, zupa pomidorowa, kurczak z ryżem czy spaghetti – to przykłady popularnych dań, które przy odrobinie chęci łatwo nam będzie opanować.

Wraz ze wzrostem naszych kulinarnych umiejętności mogłoby się nam zamarzyć gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. W tej materii wszystko zależy od ilości czasu, jaki gotowi jesteśmy poświęcić na naukę. Zrozumienie specyfiki nowoczesnej kuchni czy tradycji kulinarnych właściwych dla innych kręgów kulturowych może być wymagające, jednak na pewno nie jest poza czyimkolwiek zasięgiem.

Jeżeli naprawdę marzy Ci się kariera kulinarna, lub po prostu chcesz znacznie poszerzyć zakres swoich umiejętności w gastronomii, to możesz skorzystać z wielu kursów dostępnych zarówno w internecie, jak i szkołach branżowych. I pamiętaj, że praktyka czyni mistrzem!

Pokaż więcej

herbata w torebce
14.05.2024 17:54 Pijesz herbaty w takich torebkach? Lepiej o nich zapomnij, dietetyk ostrzega

Znany z mediów społecznościowych dr Bartek Kulczyński to dietetyk, który zazwyczaj poucza nas, co powinniśmy jeść. Tym razem opowiedział jednak o zagrożeniu, którego powinniśmy unikać. I nie chodzi o ładną figurę.

kostka masła
13.05.2024 10:02 Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Chcesz, żeby masło było zawsze miękkie i gotowe do użycia? Musisz przechowywać je poza lodówką, to proste. Nieco trudniej zrobić tak, by nie psuło się ono po kilku dniach, zwłaszcza w upale. Jest na to dobry sposób.

syrop
12.05.2024 20:37 Co roku w maju robię syrop z tych kwiatów. Jest idealny do herbaty

Syrop z tych kwiatów jest pełen dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Drzewo, na którym rosną te drobne białe kwiatki, znajdziemy w każdym zakątku Polski. Maj jest najlepszym miesiącem, by zrobić syrop, który dodamy później do herbaty. 

rosół i Ewa Wachowicz
11.05.2024 19:08 Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.

zupa koperkowa
11.05.2024 16:01 Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu

Zupa koperkowa jest wprost stworzona na wiosnę. Ta z przepisu Karola Okrasy sprawi, że chętnie sięgniesz po kolejną porcję wybornej zupy. Świeża, pyszna i aromatyczna zachwyci niejednego smakosza. 

siatka
11.05.2024 15:01 Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Słoiki, butelki i pojemniki w plastikowej siatce mogą sprawić nam nie lada problem. Musisz je przenieść np. ze sklepu do domu, a one jak na złość się przewracają. Co robić? Wykorzystaj ten genialny trik i zobacz, co się stanie. 

Grzyby leśne i okładka książki
10.05.2024 20:40 Nie depcz, są cenne jak złoto. Z tej książki dowiesz się jak wykorzystać w kuchni chwasty

W gąszczu książkowych nowości pojawiła się prawdziwa perełka – Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Piotra Ciemnego (wyd. Znak). Autor dzieli się w niej konkretnymi wskazówkami: jakie cenne rośliny jadalne możemy znaleźć w lasie iglastym i liściastym oraz co z nich przyrządzić najlepiej w plenerze. W końcu nie ma jak leśny piknik.

knedliki i Dino
10.05.2024 20:07 Do Dino właśnie trafiły knedliki śliwkowe. Możesz zjeść na obiad, możesz zjeść na deser

W sieci Dino, jednej z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce sieci sklepów, pojawia się kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Knedliki śliwkowe to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek w zabieganym dniu.

gotowanie młodych ziemniaków
10.05.2024 14:22 Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze

Właśnie trwa sezon na młode ziemniaki. To świetny powód, aby podać je na obiad. Tylko czy na pewno wiesz, jak je gotować? Robi się to zupełnie inaczej. Dlatego poznaj jedną zasadę, a dzięki niej będą smakowały wybornie. Sposób jest banalnie prosty. 

zupa gulaszowa
10.05.2024 11:18 Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Cały sekret tkwi w mięsie, mało kto go używa

Twoja zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że dodasz pewien rodzaj mięsa, a już zawsze będzie miała doskonały smak. Z pewnością docenią go wszyscy smakosze, uwielbiający tę zupę. Przygotuj ją według przepisu babci, a na pewno się uda.

półka z przyprawami
09.05.2024 18:10 Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskim

„Pokaż mi swoją szafkę z przyprawami, a powiem ci, jakim kucharzem jesteś”. Tak można by podsumować nasze preferencje dotyczące ziół i im podobnych składników do dodawania smaku produktom. Ale choć wszystkie przyprawy są sobie równe, to niektóre są równiejsze od innych.

truskawki
09.05.2024 11:47 Robię tak, gdy tylko pojawią się truskawki. Później cieszę się nimi przez cały rok

Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu. Dzięki tej metodzie cieszę się ich słodkim i pysznym smakiem przez cały rok. Dlatego ten przydatny sposób polecam każdemu smakoszowi tych apetycznych owoców.

Tomasz Strzelczyk
08.05.2024 15:45 Strzelczyk ostrzega wszystkich przed oszustem. „Udostępniajcie dla własnego bezpieczeństwa”

Tomasz Strzelczy bije na alarm i zwraca uwagę na niebezpieczeństwo w sieci. Znany kucharz ostrzega fanów, bo każdy z nich może zostać oszukany. O co dokładnie chodzi? Tego dowiecie się z naszego artykułu.

ciasto na naleśniki
08.05.2024 15:11 Posyp nią patelnię tuż przed smażeniem naleśników. Nie będą się do niej przyklejały

Ten niezwykły sposób na nieprzywierające naleśniki wywodzi się z profesjonalnej kuchni. Wymaga on jednego prostego produktu: soli. Po co solić patelnię przed smażeniem naleśników? Jest ku temu sensowny powód.

siekany koperek
08.05.2024 10:17 Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna

Koperek, nieodłączny partner nowalijek, bardzo słabo toleruje pogodę, w której one czują się świetnie. Po przyjściu ze sklepu nie zwlekajmy więc z rozpakowaniem zakupów i zabezpieczeniem pęczka natki kopru przed szybkim wyschnięciem.

rosół
07.05.2024 17:30 Wsyp to do rosołu 30 minut przed końcem gotowania. Ta zasada jest najważniejsza

Czy na pewno wiesz, jak przygotować wyśmienity rosół, który w moment zniknie z talerzy? Poznaj jedną, najważniejszą zasadę. Dzięki niej za każdym razem zupa będzie smakowała wybornie. Wielu popełnia ten błąd, a rozwiązanie jest banalnie proste. Jedną przyprawę trzeba dodać w odpowiednim czasie. 

zupa buraczkowa
07.05.2024 14:21 Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności

Oto tradycyjny przepis na „uproszczoną” zupę buraczkową, to znaczy taką, która nie wymaga użycia bulionowej bazy. Dzięki swojej prostocie jest być może bardziej smaczna od takiej na warzywnym wywarze. Jest też prostsza w przygotowaniu. Cała w tym zasługa jednego prostego triku.

Anita Sokołowska
07.05.2024 12:07 Tak wyglądała walka Sokołowskiej ze zbędnymi kilogramami. Dopiero ta prosta zmiana pozwoliła jej schudnąć

Zwyciężczyni najnowszej edycji Tańca z Gwiazdami, aktorka Anita Sokołowska podzieliła się z mediami sekretem swojego menu i wynikającej z niej świetnej figury. Choć technicznie rzecz biorąc jest to dieta, wielu będzie zdziwionych trybem odżywiania się aktorki. Czemu celebrytka zawdzięcza swoją figurę? Niektórzy mogą się zdziwić.

pomidor z kieliszkiem
06.05.2024 18:08 Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal

Czy wiesz co się stanie, gdy zbliżysz kieliszek do pomidora? Ja też nie wiedziałem, dopóki nie sprawdziłem tej sztuczki po raz pierwszy. Teraz wracam do niej co i raz, bo z tego dziwnego połączenia powstaje coś pysznego. Czytaj dalej, a założę się, że będziesz zachwycona efektem.

ziemniaki w garnku
06.05.2024 16:16 Kiedy powinno się solić wodę na ziemniaki? Większość osób ciągle popełnia ten sam błąd

Czy na pewno wiesz, jak poprawnie ugotować ziemniaki? Wydawałoby się, że ta prosta czynność nie ma przed nami żadnych tajemnic. A jednak nie każdy wie, należy posolić wodę niezbędną do ugotowania warzyw. Nawet nie wiesz, jak kosztowny może być błąd.

kompot z jabłek
05.05.2024 17:15 Znany kucharz pokazał, jak robi kompot jabłkowy. Na takie dodatki do owoców sam nigdy bym nie wpadł

Znany z Internetu kucharz pokazał swój sposób na kompot jabłkowy. To, co do niego dodaje, może zadziwić niejedną gospodynię. Jednak to właśnie dzięki tym dodatkom kompot smakuje doskonale. Poznaj przepis oraz niezbędne produkty i przygotuj ten znakomity napój dla swojej rodziny. 

dżem z rabarbaru
05.05.2024 16:17 Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

kiełbasa po cygańsku
05.05.2024 15:19 Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

rosół
04.05.2024 21:15 Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.

logotyp dino
04.05.2024 10:41 W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu

Przełom kwietnia i maja naszpikowany jest dniami wolnymi od pracy. W pozostałe dni sklepy starają się więc przyciągać klientów promocjami, by odrabiać przestojowe straty. Dino ma swój sposób na zaproszenie nas w sobotę pośrodku majówki. Niektóre promocje są warte uwagi.

Victor Arguinzoniz przed swoją restauracją
03.05.2024 16:38 Ten drwal grilluje najlepiej na świecie. Nam zdradza, co jest w grillowaniu najważniejsze

Jedyny grill w prestiżowym zestawieniu najlepszych restauracji świata, co roku lokuje się w ścisłej czołówce rankingu. Czasem jest trzecią, czasem szóstą restauracją na świecie. W zeszłym roku baskijski Asador Etxebarri był czwarty. 35 lat temu założył go miejscowy drwal – Victor (Bittor) Arguinzoniz, który potrafi zgrillować wszystko, łącznie z kawiorem i jajkiem. Według rankingu Aqua Panna i San Pelegrino 50 Best Restaurants to najważniejszy mistrz grilla na świecie. Smakoszom mówi, co przy grillowaniu jest najważniejsze.