Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.
Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.
Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.
Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.
Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.
Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.
Pokaż więcej
Jeśli chcesz przygotować szybki obiad, poznaj ten przepis. Wystarczy pokroić kapustę i pomysłowo połączyć ją z mięsem. Wyjdzie danie, że palce lizać. Jest przy tym prostsze w przygotowaniu, niż tradycyjne gołąbki.
Ten sposób na przygotowanie mięsa mielonego w kapuście inspirowany jest nie tylko gołąbkami, lecz także jeszcze jednym, typowo wschodnim przepisem. Smażone lub pieczone, takie pseudogołąbki wprowadzają odrobinę świeżości do naszej tradycji. Warto skorzystać z tego przepisu w sezonie na młodą kapustę.
Omlet nie tylko na śniadanie, wiadomo! To także znakomity, lekki obiad lub kolacja. Wypróbuj przepis na omlet z kapusty. Sposób jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wypróbuj przepis i zaskocz tym daniem swoich najbliższych.
Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - zaprezentował swój sposób na obiad z młodej kapusty. Z nim danie wyjdzie przepyszne, a w dodatku zrobisz je szybko i łatwo. Poznaj przepis i zaskocz tym daniem domowników nawet dzisiaj. Będą na tyle zachwyceni, że z całą pewnością poproszą o dokładkę.
Czy słyszałaś kiedyś o plackach z kapusty? I wcale nie chodzi o fuczki, które są robione z kapusty kiszonej. Te z przepisu zrobisz z młodej kapusty, na którą właśnie trwa sezon. Usmażone są chrupiące, a w dodatku pasują do wszystkiego. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników na obiad.
Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.
Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych.
Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.
Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.
To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.
Wypróbuj doskonały patent Tomasza Strzelczyka na gołąbki z młodej kapusty, a nie zawiedziesz się. Smakują doskonale, a twoja rodzina będzie zachwycona. Zrób je na obiad i przekonaj się sama, jaki to obłędny patent.
Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny.
To rewelacyjne danie pełne jest warzyw spojonych jajkiem. Jest więc niezwykle zdrowe i lekkie. Można serwować je na każdy posiłek. Jako podstawę do obiadu, w mniejszej porcji jako dodatek, albo jako świetne śniadanie na rozpęd przed długim dniem.
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni.
Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.
Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.
Lubisz filet z kurczaka i kapustę? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz pyszny i prosty obiad, który sprawdzi się również na wielkie okazje. Zapiekane danie z kapusty z kurczakiem oraz doskonałym sosem zachwyci niejednego smakosza.
Bigos kojarzy się przeważnie z pracochłonną, a przede wszystkim czasochłonną potrawą. Ale z młodą kapustą wszystko idzie szybciej, a taka pyszna, świeża potrawa jednogarnkowa to świetny pomysł na codzienny obiad na kilka dni.
Tę surówkę musisz podać na świąteczny obiad. Jej smak zachwyci całą rodzinę, a ty zrobisz ją błyskawicznie. Jest lekka i świetnie uzupełni smak drugiego dania. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Surówka zniknie w mig.
Pisanki już wkrótce trafią do koszyczków wielkanocnych, na nasze stoły i udekorują dom. Warto już teraz poznać ciekawy sposób na barwienie jajek. Nadasz im wyjątkowego koloru dzięki lubianemu warzywu. Jednak nie jest to cebula.
Lubisz jeść kapustę? Jeśli tak, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu zrobisz kapustę w wydaniu, w jakim na pewno jeszcze jej nie jadłeś. Wystarczy pokroić warzywo w plastry, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika.
Ten doskonały szybki przepis na obiad pozwala ugotować całkowicie wegetariańską, doskonale zbilansowaną potrawę. Dieta bezmięsna często wiąże się z wyzwaniem, czym zastąpić niezbędne nam białko. Ten przepis jest na nie pyszną odpowiedzią.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników.
Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.
Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze
Zrób obiad bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zapach, jak i samo danie przekona nawet najbardziej mięsożernych smakoszy. Potrzebujesz tylko paru składników, aby stworzyć niezwykły obiad. Ja po pierwszej porcji wziąłem obowiązkowo dokładkę.