Mięso to powszechnie przyjęta nazwa mięśni zwierząt łownych i hodowlanych przeznaczonych do spożycia. Do mięsa zalicza się także tłuszcz okalający mięso właściwe, oraz wszelkiego rodzaju narządy wewnętrzne i zewnętrzne części ciała zwierzęcia które nadają się do spożycia przez człowieka. Wymienić w tym zakresie można wątrobę, serce, mózg, płuca czy żołądki.
Rozmaite rodzaje mięsa stosuje się we wszystkich kuchniach świata, serwując przy jego udziale tysiące rozmaitych potraw. Mięso może być gotowane, smażone, grillowane, a w niektórych przypadkach nawet spożywane na surowo – przykład stanowić może tatar lub sushi.
Niektórzy ludzie świadomie odmawiają spożywania mięsa lub mięsa z określonych zwierząt. Zwykle fundamentem takiej decyzji są określone przekonania światopoglądowe (wegetarianizm, weganizm) i religijne (islam, judaizm, hinduizm). Rzadziej taka decyzja powodowana jest czynnikami zdrowotnymi.
Istnieje wiele rodzajów mięsa i przynajmniej dwa rodzaje jego klasyfikacji. Podstawowym z nich jest oczywiście gatunek spożywanego zwierzęcia. Najpopularniejsze w Polsce jest mięso wieprzowe (świnia), wołowe (krowa) i drobiowe, czyli mięso ptaków hodowlanych, głównie kur, ale także indyków, gęsi czy kaczek. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także ryby, jednak przyjęło się zwyczajowo uznawać, że rybie mięso stanowi osobną kategorię pokarmów.
Mniej popularna, głównie z uwagi na cenę, jest dziczyzna, a więc mięso zwierzęcia upolowanego – niekoniecznie dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca. Rzadziej spożywana w Polsce jest baranina (mięso owcze) czy kozina (mięso kozie). Specyficznym rodzajem mięsa jest cielęcina i jagnięcina, czyli mięso uzyskiwane ze zwierząt młodych (odpowiednio: krowie i owcze). Ze względu na tabu pokarmowe nie w zasadzie nie spożywa się koniny (mięso końskie).
Mięso można podzielić także przez wzgląd na okoliczności jego spożycia. Poszczególne części zwierząt hodowlanych i łownych mogą z formy surowej służyć ich smażeniu czy gotowaniu, ale przygotowywane z nich są także rozmaite wyroby mięsne (wędliny). Wymienić można mięso wędzone (na przykład szynka, polędwica, schab czy boczek) oraz wędliny podrobowe, takie, jak na przykład pasztet.
Mięso jest bardzo zdrowe i nie warto wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, źródło mięsa może stanowić nie tylko o jego smaku, ale także o wartościach odżywczych. Niemniej, co do zasady mięso stanowi bogate źródło wapnia, witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.
Powszechnie za najzdrowsze mięso uważa się dziczyznę – przede wszystkim dzika i sarnę. Niemniej, codzienne spożycie dziczyzny nie jest w Polsce zbyt powszechne. Dietetycy zwracają uwagę, że wiele wartościowych składników odżywczych zawiera mięso drobiowe i to ono właśnie może uchodzić za najzdrowsze mięso. Jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, to najbardziej polecana jest cielęcina.
Pokaż więcej
Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.
Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.
Jeśli dziś wtorek, to jesteśmy przy kolejnym rozdaniu promocji w supermarketach. Dino przecenia niektóre produkty – czasem o duże kwoty – i to dla nas dobre wieści. Wygląda na to, że ciepłe dni właśnie nadeszły.
Czy kalafior podany na obiad może zastąpić mięso? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować go z tego przepisu. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Podaj go na obiad i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.
Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - zaprezentował swój sposób na obiad z młodej kapusty. Z nim danie wyjdzie przepyszne, a w dodatku zrobisz je szybko i łatwo. Poznaj przepis i zaskocz tym daniem domowników nawet dzisiaj. Będą na tyle zachwyceni, że z całą pewnością poproszą o dokładkę.
Znany kucharz i autor przepisów – Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na żeberka. Przygotowane jego sposobem są tak miękkie, że rozpadają się pod widelcem. Wystarczy patelnia. Poznaj jego prosty sposób i przygotuj je na obiad. Cała rodzina będzie zachwycała się ich smakiem.
Poznaj szybki sposób na przekąskę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze, jej smak zachwyca. Wypróbuj ten sprytny patent, a te kurczaki będziesz robiła już na każde spotkanie ze znajomymi. Zakochają się w nich od pierwszego kęsa.
Zapomnij o tradycyjnych kotletach schabowych. Z tego mięsa zrobisz znacznie smaczniejsze danie. Nie zwlekaj, poznaj przepis i przygotuj te nadziewane kotlety nawet dzisiejszy obiad. Domowi smakosze na pewno się skuszą, a w dodatku poproszą o dokładkę. Sposób jest banalnie prosty.
Zapomnij o tradycyjnym farszu na gołąbki i wypróbuj ten z przepisu. Jest o wiele smaczniejszy niż mięsny, a w dodatku zrobisz go za grosze. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę na obiad. Będą prosili o dokładkę oraz oto, abyś przygotowywała je znacznie częściej.
Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty.
Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Mięso mielone rozsmaruj na chlebie, dołóż kilka składników i niebawem smaczna oraz sycąca przekąska trafi na twój stół.
Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.
Polska sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów korzystną ofertę promocyjną. Śpiesz się, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku zaoszczędzisz z nią masę pieniędzy. Dzięki temu kupisz wiele niezbędnych produktów za grosze.
Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Jedna z wegańskich restauracji wprowadziła do swojego menu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Głos zabrała właścicielka, której słowa wywołał nie tylko zaskoczenie, ale i skandal. Według niej mięso ocali planetę. Co sądzą o tym zwolennicy diety roślinnej?
Nie ślęcz całymi godzinami w kuchni. Z poniższym przepisem przygotujesz obiad w kilka chwil. W dodatku potrzebujesz do niego kilku składników, których większość najpewniej i tak masz w lodówce. Po prostu połącz je i podaj na stół to wyśmienite danie.
Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.
Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.
Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę.
Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.
Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.
W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.
Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.
Zwykle na grilla trafia kaszanka w towarzystwie cebuli. Jednak warto postawić te ż na inny dodatek. Takie danie wyjdzie 100 razy lepiej niż zwykle i zachwyci niejednego smakosza. Skorzystaj z przepisu, który jest idealny na majówkę.
Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.