Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi – co to jest? Podstawowe informacje

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. W dużym uproszczeniu jest to cienkie i dość elastyczne ciasto wypełnione farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Występują w wielu wariantach smakowych, uzależnionych zwykle od rodzaju nadzienia – mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.

Biorąc pod uwagę fakt, że pierogi raczej nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, nie będzie niczym dziwnym to, że podobne potrawy powstawały równolegle w różnych, często odseparowanych od siebie miejscach na świecie. Nie bez przyczyny jednak terminologia „pierogi” stosowana jest wyłącznie do polskich wyrobów (za granicą również w oryginalnym brzmieniu) – bez względu na podobieństwo do chińskich jiaozi czy wonton, gruzińskich chinkali, hiszpańskiej empanady, czy rosyjskich pielmieni.

Jakie są rodzaje pierogów?

Do najpopularniejszych pierogów w Polsce należą oczywiście pierogi ruskie, które charakteryzuje wyjątkowy w smaku farsz. Przyrządza się go z rozgniecionego twarogu, ugotowanych ziemniaków i zeszklonej cebuli. Nazwa pierogi ruskie, wbrew błędnym stereotypom, nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej, czyli w większej części terytorium współczesnej Ukrainy, które przez setki lat wchodziło w skład Polski. Ciekawostkę zaś stanowić może fakt, że na Ukrainie pierogi ruskie nazywa się „pierogami polskimi”, właśnie przez wzgląd na ich pochodzenie.

Wśród innych popularnych na polskich stołach rodzajów pierogów wymienić można pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Pierogi podawane na słono – a szczególnie pierogi ruskie – zazwyczaj serwuje się z okrasą ze smażonego boczku.

Potrawy przypominające pierogi znane są także w innych krajach, gdzie powstawały równolegle do pierogów polskich, lub czerpały z nich inspirację. Wśród najstarszych rodzajów pierogów wymienić można jiaozi i wonton z Chin czy chinkali z Gruzji. Na Białorusi i Litwie popularne są kołduny, na Ukrainie wareniki, a w Rosji pielmieni. Z Japonii z kolei pochodzą zdobywające na popularności na całym świecie gyoza, dość podobne do chińskich jiaozi. Pominąć nie można także pierogów właściwych dla kuchni włoskiej, a więc ravioli czy tortellini. 

Ciasto na pierogi – przepis. Jak je zrobić?

W teorii wyrobienie ciasta pierogowego nie jest szczególnie trudne, głównie z uwagi na niewielką liczbę składników – wystarczy 500 gramów mąki pszennej, ok. 4 łyżki oleju, szklanka gorącej wody i pół łyżeczki soli.

Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od mąki, idąc przez sól i olej, aż po szklankę gorącej wody. Ciasto na pierogi należy wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – powinno być elastyczne i miękkie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, powinniśmy odłożyć ciasto na ok. 30 minut – i gotowe! Możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta, lepienia pierogów i nadziewania ich wedle uznania.

Pokaż więcej

kluski leniwe
13.05.2024 12:09 Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego

Jedna drobna zmiana w przepisie na leniwe kluski pokazuje nowe oblicze tej potrawy. Nabierają one świeżości i ciekawego posmaku, nie tracąc nic z dotychczasowych walorów. Taka ich wersja idealnie pasuje do ciepłych wiosennych i letnich dni. Domyślasz się już, o jaki dodatek chodzi?

ciasto na pierogi
12.05.2024 12:33 Wypróbowałem przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono lepszego

W obiegu jest niesamowicie duża liczba przepisów na ciasto na pierogi. W poszukiwaniu idealnego sięgamy do receptur sprzed stu lat starając się podsumować najważniejsze porady. Jakiej mąki użyć? Jakiej wody? Z jajkiem czy bez?

kolorowe pierogi
10.05.2024 19:11 Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis

Co jest lepsze od pierogów na obiad? Trzy rodzaje pierogów na obiad! W dodatku w różnych kolorach! Dlatego, kiedy już przygotowujemy to danie, będące kwintesencją polskiej kuchni, warto pokusić się o dodatki do ciasta i trzy mniejsze porcje farszu zamiast jednej dużej. Mała zmiana robi tu wielką różnicę.

pierogi
09.05.2024 13:45 Pamiętaj o tym przed mrożeniem pierogów. Inaczej się posklejają i będą do niczego

Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.

gotujące się pierogi
07.05.2024 17:26 Zapomnij o pierogach ruskich. W maju zawsze robię taki farsz, każdy prosi o dokładki

Kiedy spróbujesz pierogów z tego przepisu, ruskie odejdą w niepamięć. Ich farsz jest smaczniejszy, a w dodatku lżejszy. Przez co idealnie sprawdzą się na ciepły maj. Zrób je według przepisu umieszczonego poniżej. Wszyscy będą nimi zachwyceni i z całą pewnością poproszą o dokładkę.

pierogi
02.05.2024 14:12 Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu

W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.

pierogi
30.04.2024 19:15 Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał

Remigiusz Rączka gotuje, że palce lizać. Jednak tym razem przepis kucharza ze Śląska zaskoczy smakoszy. Wszystko przez farsz, z jakim kucharz robi pierogi. Polecamy przepis Remigiusza Rączki na znakomite pierogi z farszem, o jakim nikt, by nie pomyślał. 

kluski leniwe
25.04.2024 13:40 Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił

Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.

gotowanie pierogów
23.04.2024 18:40 Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę

Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.

pierogi
19.04.2024 17:07 Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje

Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków. 

polepione pierogi
19.04.2024 08:07 To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek

Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.

pierogi
16.04.2024 16:30 Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować

Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

pierogi
08.04.2024 12:41 Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach

Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie. 

pierogi
06.04.2024 19:21 Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj

Robisz pierogi z mięsem? Dowiedz się, jakiego mięsa nie używać do farszu na pierogi. Jest dobre, ale na kotlety, a nie do farszu. To mięso odradzają nawet kucharze. 

leniwe pierogi
03.04.2024 16:19 To mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Z tym dodatkiem kluski wychodzą mięciutkie i delikatne

Zwane leniwymi pierogami, te kluski rzeczywiście są szybką alternatywą dla bardziej pracochłonnych podobnych dań. A po lekkim zmodyfikowaniu listy składników otrzymujemy znacznie lżejszą, mniej zwartą wersję dania. Pokochasz ją od pierwszego kęsa.

pierogi z botwinką
01.04.2024 13:36 Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.

gotowane pierogi
19.03.2024 14:25 Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu

Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.

lepienie pierogów
13.03.2024 18:18 Jaka mąka na pierogi? Dobre kucharki używają tylko takiej, z nią ciasto będzie lekkie i elastyczne

Czy twoje ciasto na pierogi jest zbyt twarde i nieelastyczne? To pewnie, dlatego że używasz nieodpowiedniej mąki. Poznaj kilka sprawdzonych metod i dowiedz się, jaka mąką na pierogi będzie odpowiednia. Z tymi radami zrobisz idealne ciasto.

pierogi na talerzu
12.03.2024 13:17 Przywiozłem z Podkarpacia przepis na te pierogi. Podwójne nadzienie podbiło serca domowników

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników. 

kotlet schabowy
06.03.2024 19:14 Wietnamczyk przyjechał do Polski i zakochał się w naszej kuchni. To właśnie te dania skradły jego serce

Nie od dziś wiadomo, że polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Miło nam jednak bardzo, gdy ta oczywista wiedza dosięga inne nacje, niż tylko nasza. Ostatnio uroki klasycznych kulinariów odkrył i docenił podróżnik z dalekiego Wietnamu. Co szczególnie przypadło mu do gustu? Czytajcie dalej, aby się dowiedzieć.

pierogi
05.03.2024 14:21 Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski

Wielkanocne pierogi z przepisu Roberta Makłowicza zyskają uznanie smakoszy. Wszystko przez farsz, który jest jadany w jednym z najpiękniejszych regionów Polski. Takie danie warto przyrządzić na Wielkanoc i zaskoczyć tym smakiem gości. 

pierogi ruskie z miętą
01.03.2024 19:13 To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku

Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!

pierogi na stolnicy
16.02.2024 18:01 Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że tak późno go znalazłem

Wszyscy smakosze uwielbiają pierogi. Zapomnij jednak o tych tradycyjnych i zrób je z tego przepisu. To ciasto na pierogi jest znacznie lepsze i zaskoczy każdego. Musisz tego spróbować.

lepienie pierogów
13.02.2024 11:41 Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów

Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się. 

obiad bez mięsa
09.02.2024 12:10 Nie rezygnuję z kotletów, kiedy przychodzi piątek. Mięso zastępuję tymi składnikami, nawet mąż się zajada

Jeżeli pościsz w piątek, nie musisz rezygnować z pysznego obiadu. Po prostu zrób jeszcze smaczniejszy obiad bez mięsa. Cała rodzina będzie zachwycona. Tym obiadem zmiękczysz serca nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. 

pierogi na talerzu
07.02.2024 19:24 Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco. 

pierogi
01.02.2024 20:07 Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.

obiad
29.01.2024 13:57 Układam nadzienie na mięsie i ugniatam jak pieroga. Po ugryzieniu smak jak ze snu

Danie mięsne, które wygląda jak pierogi? To jest możliwe! Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób ją na obiad dla całej rodziny i zaskocz bliskich pysznym smakiem.