Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

wlewanie mleka
17.05.2024 07:59 Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.

surówka
16.05.2024 18:26 Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji

Jak obiad, to tylko z pyszną surówkę. Ostatnio robię ją z kalafiora, dodaję kilka zdrowych składników i zaraz podaję. Ta surówka jest nie tylko prosta, ale także przepyszna. Wracam do niej co i raz, ty też tak będziesz robić.

ciasto z jabłkami
16.05.2024 16:57 Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni

To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.

mizeria z koperkiem
16.05.2024 16:22 Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.

szybki obiad
16.05.2024 15:43 Łączę mięso z ziemniakami i wstawiam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad

Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.

racuchy
16.05.2024 13:08 Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.

Obiad z młodej kapusty
16.05.2024 09:54 Nie wiedziałam, że z młodej kapusty da się zrobić coś takiego. Inne przepisy mogą się schować

Sezon na młodą kapustę trwa, więc korzystajmy z niego do woli. Ostatnio odkryłam przepis, który zaskakuje, ale równie dobrze smakuje. Nawet nie wiedziałam, że z młodej kapusty można przyrządzić takie danie. Spróbujcie koniecznie.

naleśniki bez mąki
16.05.2024 09:20 Zapomnij o mące, najlepsze naleśniki zrobisz zupełnie inaczej. Są cudownie puszyste

Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.

sushi z parówek
15.05.2024 19:32 Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.

obiad
15.05.2024 19:22 Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiad

Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.

krojenie pora
15.05.2024 17:27 Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

Czy można przygotować surówkę, która pasuje dosłownie do każdego obiadu? Tak! Wystarczy pokroić pora i wymieszać go z trzema składnikami. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Dlatego poznaj ten uniwersalny przepis i zrób pyszną oraz zdrową surówkę. 

obiad jednogrankowy
15.05.2024 16:23 W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni

To proste danie z ziemniaków i cebuli należy do kategorii tak zwanej kuchni ubogiej. Nazwa ta nie powinna jednak wywoływać wrażenia, że należą do niej niesmaczne potrawy. Przeciwnie – to świetny sposób na ziemniaki, traktowane zarówno jako posiłek, jak i jako dodatek.

botwinka w słoiku
15.05.2024 16:13 Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować

Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.

mięso mielone
15.05.2024 14:13 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

Kotlety mielone zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak warto oprócz cebuli dodać jeszcze inne warzywo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dołożyć do masy na mielone. Wyjdą kotlety pełne smaku i wyjątkowo soczyste.

placki ziemniaczane
15.05.2024 12:56 Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Oto nie typowy przepis na placki ziemniaczane. Potrawa ta wychodzi według tego przepisu w zupełnie klasycznej postaci, mimo że nie dodajemy do niej mąki. Warto wypróbować ten wariant. Placki ziemniaczane to w końcu proste, szybkie danie, należące do klasyki polskiej kuchni.

chleb z siemienia
15.05.2024 10:23 Ten chleb piekę tylko z siemienia i białek. Nie ma grama glutenu, nadaje się dla diabetyków i jest pyszny

Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć. 

pizza
15.05.2024 08:57 Ta pizza zupełnie bez mąki to hit w moim domu. Sekretem jest 1 składnik

Pizza jest daniem uwielbianym na całym świecie. Teraz możesz zrobić ją bez mąki, za to z innym zdrowym dodatkiem. Być może masz go w swojej kuchni. Co więcej – nie musisz włączać pieca.

zupa z koperkiem
14.05.2024 18:40 Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop

Ta prosta i tania zupa podnosi koperek z rangi przyprawy do składnika potrawy. I to jakiego! Wszyscy, którym wiosna kojarzy się ze smakiem wszechobecnego – w sałatkach i na młodych ziemniakach – kopru, muszą jej spróbować.

fasolka po bretońsku
14.05.2024 17:17 Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej

Fasolowa potrawka podwójnie bogata w białko jest świetnym, prostym i łatwym do odgrzewania obiadem. Ważne jednak, jakiego mięsa użyje się od jej przygotowania. Choć tu rozwiązań może być mnóstwo, nie wszystkie są równie dobre.

makaron z truskawkami
14.05.2024 16:58 Gdy tylko przychodzi sezon, robię taki makaron z truskawkami. Jeden dodatek jest najważniejszy

Makaron z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Choć nie zawsze dobrze kojarzony ze względu na, delikatnie mówiąc, niestandardowe interpretacje w PRL-owskim żywieniu zbiorowym, zasługuje on na uwagę. W tym przepisie odzyskuje należne sobie miejsce.

wylewanie ciasta na biszkopty
14.05.2024 16:16 Ułóż biszkopty w foremce i przykryj tą puszystą masą. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

Oto przepis na jedno z tych ciast, które idą na skróty, ale dają zarazem mnóstwo satysfakcji z tego, jak efektownie wyglądają. A także z tego, jak zajada się nimi rodzina i goście, chwaląc kunszt kulinarny, którego ten prosty przepis wcale nie wymaga.

pierogi z gołąbków
14.05.2024 15:49 Nakładam farsz na liście kapusty i zawijam jak pierogi. Przy tym gołąbki mogą się schować

Ten sposób na przygotowanie mięsa mielonego w kapuście inspirowany jest nie tylko gołąbkami, lecz także jeszcze jednym, typowo wschodnim przepisem. Smażone lub pieczone, takie pseudogołąbki wprowadzają odrobinę świeżości do naszej tradycji. Warto skorzystać z tego przepisu w sezonie na młodą kapustę.

szaszłyk
14.05.2024 14:20 Kroję w plasterki kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Taki szaszłyk jest hitem przyjęcia

Koniecznie wypróbuj przepis na te fantastyczne szaszłyki. Są zupełnie inne dzięki prostym i tanim składnikom. Podane na spotkanie ze znajomymi, zachwycą każdego. Przepis i przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu przekąska uda się za każdym razem. 

kaszanka pieczona z dodatkami
14.05.2024 13:27 Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie

Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele. 

domowy baton energetyczny
14.05.2024 11:39 Już nie używam cukru. Bakaliowy baton energetyczny zmienił mi życie

Nieważne, jaki sport uprawiasz i czy w ogóle, bo ten baton energetyczny i tak jest dla każdego. Dostarczy ci niezbędnej w ciągu dnia energii i to bez dodatku cukru. Poznaj ten nieskomplikowany przepis, a już nigdy nie sięgniesz po batony ze sklepu. 

smażenie kalafiora
14.05.2024 09:22 Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki

Czy kalafior podany na obiad może zastąpić mięso? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować go z tego przepisu. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Podaj go na obiad i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę. 

mięso mielone w foremce
14.05.2024 08:45 Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis

To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru. 

krojenie chałwy
14.05.2024 01:28 Łączę 2 składniki i wkładam do lodówki. Takiej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie

Szybki przepis na domową alternatywę dla sklepowej chałwy. W przeciwieństwie do większości kupnych produktów, ma niezwykle prosty skład i możemy przyrządzić jej dokładnie tyle, ile potrzebujemy.