Smakosze.pl Przepisy 10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej
Fot. YouTube/e-PrzepisyKulinarne

10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Schab przygotowany z tym przepisem smakiem przebija gotowe wędliny ze sklepu. Rodzina nie uwierzy, że przygotowałaś coś tak smacznego w tak krótkim czasie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić schab, który zachwyci każdego. Przygotowanie jest banalne.

Ten schab nie ma sobie równych

Najpopularniejszym, a zarazem ulubionym mięsem wśród Polaków jest schab. Nie ma się co dziwić, bo stosunkowo niska cena i możliwość przygotowania z niego wielu potraw sprawia, że sięgamy po to niego tak często. Nie każdy jednak wie, że z tego mięsa przyrządzisz nie tylko smaczne danie, ale też wyborną wędlinę.

Szybki przepis na schab poznasz w dalszej części tekstu. Cały proces jest łatwy i nieskomplikowany, dlatego nawet się nie zastanawiaj, robić, czy nie robić. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić schab.

scha b.jpg
Fot. Canva/Alexander62
Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy

Schab i kilka składników

Przed poznaniem przepisu na schab, musisz poznać składniki, które są potrzebne do przygotowania wędliny. Nie ma ich zbyt wiele. Najważniejsze jest przede wszystkim schab. Kup go w sprawdzonym sklepie mięsnym i zwróć uwagę, aby był świeży i posiadał jak najmniejszą przerostów. Oprócz mięsa potrzebne będą także przyprawy i składniki, które nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku. Produkty wraz z proporcjami znajdują się na liście poniżej.

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 l wody
  • 65 g soli
  • 70 g musztardy
  • 80 g majonezu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku

Szybki przepis na schab

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj majonez oraz musztardę. Wsyp pieprz, sól, ziele angielskie oraz włóż liście laurowe. Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do garnka. Wsyp także oregano i tymianek. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie doprowadź je do zagotowania.

We wrzącej zalewie ułóż mięso. Gotuj je przez 5 minut, a potem pozostaw je do wystygnięcia. Ponownie gotuj mięso przez 5 minut i postaw je do wystygnięcia. Na koniec odcedź mięso i przechowuj je w lodówce. Schab wystarczy kroić na plastry i podawać na śniadanie lub kolację.

gootwany schab.jpg
Fot. Canva/ALEAIMAGE
Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy