Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Oto prosty przepis na niesamowite krokiety ziemniaczano-twarogowe. Świetnie nadają się zarówno na przekąskę, jak i jako kotlety ziemniaczane na pełen obiad. Są proste w przygotowaniu i niedrogie.
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane to prawdziwy ratunek, kiedy poszukujemy na szybko pożywnego dania. Można podawać je tradycyjnie: np. jako przekąskę do czystego barszczu. Świetnie jednak odnajdą się także w towarzystwie gulaszu czy innej podobnej potrawki. A także jako kotlety ziemniaczane – bezmięsny zamiennik prawdziwie mięsnego dania.
Alternatywnie, jeśli danie nie musi być aż tak bezmięsne, możemy przygotować je w wersji ze skwarkami. Takie krokiety nadają się też świetnie do zużycia ziemniaków, które wcześniej zostały ugotowane do innego obiadu, ale po prostu nie zostały zjedzone.
Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiałaPanierowany kotlet z ziemniaków
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka podlewa tam podczas smażenia boczek olejem. Jeśli jednak użyjemy dobrego surowego boczku, wytopi się on na tyle, że czynność ta nie będzie potrzebna.
Składniki
- ¾ kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g tłustego twarogu
- 100 g boczku
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Bułka tarta i mąka do panierowania
- Masło klarowane do smażenia
Krokiety z ziemniakami
Ziemniaki ubijamy tak, by nie było w nich grudek. Dodajemy twaróg i jeszcze raz ubijamy. Tym razem masa nie musi być jednolita.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy, również pokrojoną w kostkę, cebulę. Skwarki z boczku i cebuli zdejmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do masy ziemniaczanej dodajemy boczek z cebulą i jedno jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż jajko będzie równo rozprowadzone.
Do miski wybijamy drugie jajko, a na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Panierujemy krokiety najpierw w jajku, później w mące, znów w jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę dyniową na zimę i doskonałą kapustę kiszoną.