Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.10.2024 17:18

Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal

Krokiety z ziemniakami
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Oto prosty przepis na niesamowite krokiety ziemniaczano-twarogowe. Świetnie nadają się zarówno na przekąskę, jak i jako kotlety ziemniaczane na pełen obiad. Są proste w przygotowaniu i niedrogie.

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane to prawdziwy ratunek, kiedy poszukujemy na szybko pożywnego dania. Można podawać je tradycyjnie: np. jako przekąskę do czystego barszczu. Świetnie jednak odnajdą się także w towarzystwie gulaszu czy innej podobnej potrawki. A także jako kotlety ziemniaczane – bezmięsny zamiennik prawdziwie mięsnego dania

Alternatywnie, jeśli danie nie musi być aż tak bezmięsne, możemy przygotować je w wersji ze skwarkami. Takie krokiety nadają się też świetnie do zużycia ziemniaków, które wcześniej zostały ugotowane do innego obiadu, ale po prostu nie zostały zjedzone.

uformowane krokiety
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała

Panierowany kotlet z ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka podlewa tam podczas smażenia boczek olejem. Jeśli jednak użyjemy dobrego surowego boczku, wytopi się on na tyle, że czynność ta nie będzie potrzebna.

Składniki

  • ¾ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200 g tłustego twarogu
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta i mąka do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia

Krokiety z ziemniakami

Ziemniaki ubijamy tak, by nie było w nich grudek. Dodajemy twaróg i jeszcze raz ubijamy. Tym razem masa nie musi być jednolita.

Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy, również pokrojoną w kostkę, cebulę. Skwarki z boczku i cebuli zdejmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do masy ziemniaczanej dodajemy boczek z cebulą i jedno jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż jajko będzie równo rozprowadzone.

Do miski wybijamy drugie jajko, a na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Panierujemy krokiety najpierw w jajku, później w mące, znów w jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę dyniową na zimę i doskonałą kapustę kiszoną.

usmażone krokiety
Fot. YouTube/Sprint Cooking